Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholpriser på Gävlekrogar under lupp

/
  • Ulf Andersson, chef för Harrys pub och restaurang i Gävle, tycker att alkohollagen är för öppen för tolkningar.

Gävlekrögarnas prissättning på alkohol är just nu under lupp.

Kommunen anser att vissa bryter mot reglerna.

Annons

Krogen Old Saints med lunchrestaurangen Baravara fick nyligen en erinran av kommunen för att ha brutit mot alkohollagen. En erinran är en mildare form av varning. Men krog- ägaren Gunnar Björklund anser inte att han har gjort något fel och har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Det som kommunen slagit ner på är att krogen tagit olika priser per centiliter alkohol, beroende på om gästen köpt en större eller mindre öl. 40 centiliter öl har kostat 40 kronor, medan 60 centiliter öl kostat 55 kronor. Även för drinkarna har centiliterpriserna följt samma mönster.

På så vis har krogen aktivt uppmanat gästerna att köpa den större mängden alkohol, menar kommunen. Enligt lagen får prissättningen inte främja försäljning av drycker med högre alkoholhalt.

Men Gunnar Björklund vill inte se det som någon mängdrabatt.

– Räknat per centiliter skiljer det inte ens en krona mellan de olika alternativen, säger han.

Han överväger nu att sänka priset för en mindre öl så att centliterpriset blir detsamma som för en större. Då försvinner ”mängdrabatten” – å andra sidan blir ölen billigare. Han påpekar även att i stort sett varenda krog tar mer betalt per centiliter för ett glas vin än en helflaska.

Var går egentligen gränsen för vad som är okej och inte?

Kommunens förste alkoholhandläggare menar att det är en tolkningsfråga som i slutänden prövas av domstol.

– Men när 40 centiliter öl kostar 40 kronor, 50 centiliter 48 kronor och 60 centiliter 55 kronor är det så otroligt pedagogiskt tydligt att det blir billigare att köpa den större. De signalerna tycker vi inte att man ska sända ut, säger hon.

Under vårens tillsynsbesök tittar kommunen extra på krogarnas prissättning på öl och sprit. Vinet lämnas därhän. Flera av krogarna i Gävle har erbjudanden i form av ”happy hour”, ”veckans öl” eller ”after work”.

– Sådana erbjudanden får de ha, men bara om de även har rabatt på mat och lättöl. Det där upplever jag att krögarna i stan har koll på, säger Lena Barrow.

Om bara ölen rabatteras ses det som ett sätt att locka gästerna att köpa alkohol framför mat och lättdryck.

Mer läsning

Annons