Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kommer inte klara högre hyra

Hyresgästföreningen delar inte Gavlegårdarnas tolkning av den nya lagen.

– Det blir fullständigt ohållbart om varje enskild renovering ska bära sina egna kostnader, säger förhandlingsledaren Mårten Gulin.

Annons

En följd av den nya lagen är att Gavlegårdarna redan innan stadsdelsförnyelsen måste förhandla med hyresgästföreningen om hyrorna. Enligt Mårten Gulin ville Gavlegårdarna i början ha full kostnadstäckning för varje hus.

– Men då har de frångått bruksvärdesprincipen, att man ska betala lika mycket för sin lägenhet som jämförbara i närheten, säger han.

Gavlegårdarna ska under förhandlingarna ha gått med på att jämföra med likvärdiga lägenheter.

– Nu tycker jag att vi har hamnat på bruksvärdet. Lägenheterna kommer att renoveras så pass mycket att vi hamnar på de här hyresnivåerna. Det är svårt för oss att säga nej till. Alternativet är ett långsamt förfall.

Mårten Gulin medger att det är kraftiga höjningar.

– Jag har full sympati för de som inte kommer att ha råd att bo kvar. Men den fyraåriga hyresupptrappningen mildar i alla fall de omedelbara effekterna plus att man får hjälp att hitta ett annat boende. Vi måste också se till helheten. Det viktiga är att det finns en blandning av bostäder så att var och en kan välja efter förmåga, säger Mårten Gulin.

Mer läsning

Annons