Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ville fira Brynäs

/

Alla ville fira Sveriges bästa ishockeyförening när Brynäs ordnade födelsedagskalas i Läkerol Arena unde lördagen. Gamla stjärnspelare, sponsorer och supportrar slöt upp för att hylla jubilaren.

Annons

Det har väl inte undgått någon att Brynäs IF fyller 100 år i år. Att klubben dessutom tog hem SM-guldet i ishockey bidrog väl till feststämningen i dag, och det var många som kunde hämta axplock från en lång och framgångsrik historia.

– Brynäs är föreningen i våra hjärtan, sa ordföranden Bo Bylund, och tackade alla som slutit upp på födelsedagen.

Den som vill gräva ner sig ordentligt i historien kan nu också göra det i bokform. I går släpptes jubileumsboken, skriven av GD:s medarbetare Ulf Kriström. Han har arbetat med materialet ett halvår, och 3 000 exemplar av boken ska tryckas upp.

I dag är det ishockeyn som står i centrum, men det började med fotbollen. Några bollspelande grabbar i stadsdelen, som knappt hade fått namnet Brynäs, ville börja spela mot andra lag och samlades den 12 maj 1912 för att bilda föreningen.

Samma dag spreds nyheten att författaren August Strindberg förts till sjukhus och någon tyckte att det var ett skäl att skjuta på bildandet av föreningen till en annan dag. Men han blev nerröstad.

Nu är fotbollen lillebror, även om det var fotbollslaget som tog hem klubbens första SM-tecken 1925. Hockeyn stod i centrum under lördagen och i presentshopen gick årets storsäljare, guldtröjan, åt som smör i solsken.

– Det slår alla rekord. Guldtröjan, den köper nästan alla, säger Sandra Olsson.

Mer läsning

Annons