Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allianspolitiker protesterar mot varg i Hedesunda

Varg utplacerad bara några mil från Gävle. Det sa Gävles kommunstyrelse ja till den 14 juni. Men sex av 13 ledamöter lade ner sin röst i protest.

– Människor är rädda, det måste vi ta hänsyn till, säger Roland Ericsson, C.

Annons

Gävles kommunstyrelses beslut att inplantera varg i närheten av Hedesunda togs av en majoritet, men inte utan protester. Fem borgerliga politiker lade ner sin röst i protest mot yttrandet: Micael Dahlberg, M, Roland Ericsson, C, Per-Åke Fredriksson, FP, Niclas Bornegrim, M och Inger Källgren Sawela, M.

– Ska befolkningen vara trygga som människor och med sin djurhållning i området är inte varg lämplig i Hedesunda. Den tänkta platsen Kessmansbo ligger alltför nära bebyggelse. Dessutom kan vargarna flytta på sig snabbt. Beslutet är inte så klokt överhuvudtaget, säger Roland Ericsson.

Han menar att bland annat ett möte i Hedesunda med 900 deltagare visat att opinionen i bygden starkt motsätter sig beslutet.

Roland Ericsson är inte helt emot varg i Gävleborgs län. Men då ska rovdjuren placeras ut i på områden med större skogspartier på långt avstånd från bebyggelse, anser han. Att det blir en inplantering är han dock säker på:

– Länsstyrelsen och regeringen har sista tjing, konstaterar han.

Nordanstig, Ockelbo och Bollnäs kommuner har motsatt sig varginplantering. Åtta vargrevir finns redan i länet. Förutom Hedesunda vill Länsstyrelsen placera varg mellan Hudiksvall och Nordanstig.

Av tolv ledamöter i kommunstyrelsen var det alltså sju stycken som var för. En av dem är Roger Persson, kommunalråd för Miljöpartiet och själv boende i Hedesunda.

– Jag har inte kompetens att bedöma frågan utan litar på att experterna på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Han är för en livskraftig vargstam i

Mer läsning

Annons