Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler anlitar catering för nyårsfesten

/
  • Cateringsexperterna Eva Lindberg (längst fram) och Carina Jansson har fullt upp i dag.

Allt fler Gävlebor bokar catering till nyår. Företagen som erbjuder nyårsmiddagar för avhämtning eller hemkörning har högsäsong nu.

Annons

GD bad cateringexperterna Eva Lindberg och Carina Jansson om deras bästa sista minuten-tips till hemmafest-fixaren.

Varför stressa i köket på nyårsafton när allt går att lösa med ett enkelt telefonsamtal?

Så tycks allt fler Gävlebor och svenskar överlag tänka. Cateringbranschen har ökat kraftigt de senaste tio åren och omsatte 2009 drygt 1,3 miljarder kronor enligt Statistiska centralbyrån. I Gävle är cirka 25 företag med och slåss om kunderna.

Vid sidan av julen och studenten är nyårsafton den tid på året då cateringen går som allra bäst.

– Det är väldigt hektiskt just nu. Många har bokat redan tidigt och många ringer i sista stund. Nu har vi blivit tvungna att sätta stopp för fler bokningar. Det ska ju bli bra också, säger Eva Lindberg.

Tillsammans med Carina Jansson driver hon Eva & Carinas kök i en källarlokal på Söder i Gävle.

De startade cateringföretaget 2007 sedan de hade sålt Café Mamsell på Berggrenska gården.

På nyårsafton ska de laga mat till 350 personer. Inne i köket pågår de sista förberedelserna.

– Det vi kan göra i förväg är att marinera oxfilén och göra i ordning ruccoladressing och desserter. Resten gör vi samma dag, säger Carina Jansson.

För att hinna med tar de hjälp av tre anställda. På menyn står antingen trerätters eller buffé och priset är 240 kronor per person.

Det är allt ifrån små sällskap på fyra personer till stora grupper om 40 som har bokat, och åldrarna är blandade, från 25 upp till 90 år.

Normalt erbjuder de kunderna hemkörning, men i dag är det avhämtning som gäller.

– När vi började med catering trodde vi att det mest var företag som skulle nappa, men det är lika många privatpersoner. Och intresset tycks bara bli större, säger Eva Lindberg.

– Många tycker nog inte att de har tid att stå i köket på nyårsafton. Om man ska laga mat till många personer krävs det nästan att man börjar en dag i förväg, och då måste man kanske ta ledigt från jobbet, säger Carina Jansson.

Experter som de är på området har de ändå en hel del matnyttiga tips till den som är ute i sista stund och själv vill ordna en lyxig nyårssupé. Läs tipsen här intill.

Även andra cateringföretag i Gävle hade fullt upp när GD ringde runt inför nyårsafton. Gefle Gourmetservice erbjuder nyårscatering för sjunde året i rad.

– Vi brukar ha mycket varje nyår och har många bokningar även i år. Vi märker mer och mer att folk efterfrågar catering till högtider, säger Anders Levander som driver företaget tillsammans med Jonas Jäderberg.

Även Restaurang Teknikparken har fått många bokningar.

– Första året var det 30 personer, andra året 100 och nu tangerar vi det, säger delägaren Christian Wallmark.

Han tror att folk generellt har mer pengar i plånboken.

– Vi märker att många barnfamiljer beställer catering, säger han.

Annons