Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler fotgängare dör i trafiken

28 fotgängare har fram till augusti i år omkommit i trafiken i Sverige jämfört med elva mot­svarande period förra året.
Nästa vecka satsar polis­en stort på hastighets­kontroller i tätorter för att öka tryggheten och säkerheten för oskyddade trafikanter.

Annons

Gävleborg följer tendensen i övriga landet. De senaste åren har antalet förolyckade oskyddade trafikanter ökat, liksom även svårt skadade.

Enligt Socialstyrelsens patientregister utgör cyklister dessutom den grupp som totalt står för flest antal svårt skadade i trafiken. Mer än hälften av de omkomna på det kommunala vägnätet utgörs av cyklister och gående.

Under våren har NTF-förbunden i landet mätt hastigheterna på 232 övergångsställen i hela Sverige. Nio övergångsställen mättes i Gävleborg. Den lägsta medelhastigheten som uppmättes var vid det hastighetssäkrade övergångsstället vid Centralstationen i Gävle, med skyltad hastighet på 30 kilometer i timmen. Undersökningen omfattade även en fördelning mellan män och kvinnor, där de senare hade en lägre medelhastighet. Det gäller alla punkter som undersökningen omfattade.

Nästa veckas satsning genomförs i samverkan med lokala och regionala aktörer, med stöd från Trafikverket, Sveriges Kommuner och Landsting, NTF samt Gävle och Hofors kommun.

Sedan slutet av 2009 pågår en översyn av de lokala hastighetsgränserna. I slutet av 2010 hade ungefär tio procent av landets kommuner genomfört en hastighetsöversyn i tätorten.

Mer läsning

Annons