Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kollar om de har KOL

Fler patienter än tidigare får genomgå lungundersökning med spirometri i Gävleborg. Det är resultatet av en satsning som landstinget gjort. Syftet är att spåra dolda fall av sjukdomen KOL.

Annons

Drygt en halv miljon människor i Sverige beräknas ha lungsjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Men de flesta fall är oupptäckta. Endast en av fem har fått diagnos.

Landstingets hälsovalskontor har genomfört ett projekt, KOL 11, för att få hälsocentralerna att göra fler lungundersökningar med spirometer, en apparat som kan läsa av lungornas förmåga.

Det har skett dels via uppsökande informationsinsatser, dels via en ekonomisk morot. För varje spirometriundersökning som görs får hälsocentralen 300 kronor.

Resultatet har blivit över förväntan. Från att ha legat på cirka 175 per månad har antalet spirometriundersökningar stigit till 700-800 per månad.

– Det är en dramatisk ökning. Vi är faktiskt förvånade över att vi kommit upp i så stora tal, säger projektledaren Ulf Axelsson.

Hur många av undersökningarna som lett till KOL-diagnos vet han inte. Det finns inga siffror på det. Men rimligen bör fler undersökningar innebära att fler personer får sin lungsjukdom upptäckt, menar han.

Tidig upptäckt är viktigt för att undvika att man blir svårt sjuk i sjukdomen.

800 undersökningar per månad är en stark siffra för Gävleborg men hur den står sig mot andra landsting är oklart.

Jämfört med Stockholm, som är det enda landstinget med ett liknande system för ekonomisk ersättning för spirometrier, ligger dock Gävleborg bra till.

En viktig förklaring till att undersökningarna blivit fler är att tekniken förenklats. De flesta hälsocentraler har i dag har tillgång till minispirometrar, en mindre och mer lätthanterlig variant av spirometern.

När ska då spirometri göras? Enligt Ulf Axelsson bör alla medelålders patienter som kommer till hälsocentralen med besvär i luftvägarna eller andfåddhet undersökas.

Undersökning ska också göras vid 40-åringskontroller och diabeteskontroller på patienter som röker eller har rökt i minst tio år.

Mer läsning

Annons