Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mer ekomat i skolan

/
  • En tredjedel av skomaten och maten på äldreboenden i Gävle ska vara ekologisk. Grafik: Lars Bergsten

Nästa år ska en tredjedel av maten i skolor och äldreboenden vara ekologisk.

– Det är faktiskt inte särskilt svårt att öka andelen, men det kan bli dyrt om man inte gör det på rätt sätt, säger Anders Eriksson, platschef på Sodexo i Gävle, som redan klarar kommunens miljömål för ekologisk mat.

Annons

För fem år sedan sa Gävles miljömål att tio procent av livsmedelsinköpen skulle vara ekologiska år 2010.

Målet ansågs vara nästan omöjligt att nå. Den enda kravmärkta varan som köptes in i stor skala var mjölken, och det fanns få idéer om hur andelen ekologiskt skulle öka.

Men nu har det hänt något. Målet har höjts till 25 procent – och det målet har Sodexo redan slagit. Förra året levererade Sodexo 29 procent ekomat. Inte bara mjölken, utan bland annat fisk, köttfärs, morötter och broccoli är nästan alltid ekologisk.

Tanken är dessutom att andelen ekologisk mat ska öka med tre procent om året fram till 2014.

Det än en kort formulering i kommunens avtal med Sodexo som gör ökningen möjlig. När kravet på 25 procent ekologisk mat ställdes lade man nämligen till ”med en årlig ökning”.

– Hur stor den årliga ökningen ska bli förhandlas fram år från år, men vi pratar om cirka tre procent. Det ska vara ett mål som är nåbart, säger Mikael Hallqvist, inköpsstrateg på Gävle kommun.

Då handlar det om pengar. När Sodexo köper in mer än 25 procent ekologiska livsmedel betalar kommunen extrakostnaden.

För 2011 blev extrakostnaden 700 000 kronor. När målet för 2012 ska fastställas senare i vår presenteras en prognos över vad kostnaden kan bli, vilket troligen blir högre än 700 000 kronor.

– Ju högre andel man har ju dyrare blir det att öka den. De ekologiska produkter där prisskillnaden är liten köper vi redan, säger Anders Eriksson på Sodexo.

– Det vi kan göra nu är en del på köttsidan plus mer ekologiska grönsaker på salladsborden. Vi försöker hitta varor där prisskillnaden är liten, säger han.

Potatisen som Sodexo serverar är inte alltid ekologisk, men den är å andra sidan lokalproducerad.

– Vi har slutit avtal med Alborga potatisskaleri, eftersom kommunen har önskemål om att vi ska servera lokalproducerad mat. En del av den lokala potatisen är ekologisk, men inte all, säger Anders Eriksson.

När det gäller lokalproducerat är det bara ett önskemål, absolut inte ett krav som när det handlar om ekologiskt, betonar Mikael Hallqvist.

– Vi får inte ställa krav på lokalproducerad mat enligt lagen om offentlig upphandling. Så det står inte i något avtal. Men när Sodexo sluter avtal med Alborga tycker vi naturligtvis att det är bra, säger han.

Medan Sodexo redan har nått upp till kravet på 25 procent ekologisk mat ser det inte lika bra ut i förskolor och skolor som har egen matlagning.

I genomsnitt köpte de in 14 procent ekologiska livsmedel 2011, men andelen varierar stort.

Lisa Rydbäck som är kokerska på Bönan förskola serverade mycket ekomat redan 2007 och har fortsatt med det.

– Jag tycker att det har blivit enklare att hitta ekologiska produkter. Nuförtiden händer det att leverantören tipsar om de fått in ett parti ekologiska grönsaker till exempel. De gjorde de aldrig förr, säger hon.

Mer läsning

Annons