Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulans dröjde när man kollapsade

/

Nästan 20 minuter tog det innan ambulans var på plats efter att en man med diabetes sjunkit ihop på gatan. SOS-larmet gick först upp till Skellefteå och kom sedan in till akuten på Gävle sjukhus. Ett ögonvittne rasar nu mot det långa tidsförloppet.

Annons

Vid lunchtid i går sjönk en man ihop på en gata i centrala Gävle. Mannen led av diabetes och hade för mycket insulin i kroppen. Pulsen slog snabbt och några som passerade på gatan hjälpte mannen att få i sig ett glas mjölk.

Men det tog nästan 20 minuter innan ambulans var på plats efter att man larmat SOS. Intill den hopsjunkna mannen stod ögonvittnet Ulrika Lindström.

– När jag till slut såg ambulansen komma så stannade de vid två rödljus och svängde sedan runt för att ligga på rätt sida i färdriktningen. Jag blev chockad över att det tog sådan tid, sjukhuset ligger ju bara fem minuter bort.

Nils-Gunnar Levein är ambulansöverläkare på Gävle Sjukhus.

Hur kommer det sig att det tog 20 minuter?

– Det tog i själva verket 12 minuter efter att vi fått larmet. Enligt SOS Gävle kom larmet in 12.35 till Skellefteå. Där tog en sköterska samtalet och vidarebefordrade det till SOS Gävle kl 12.40. Två minuter senare larmades ambulansen och 12.54 anlände de till Nygatan. 12 minuter är en skälig tid för att ta sig från sjukhuset ned på stan, säger han och tillägger att larmet var ett prio 2-uppdrag och målsättningen för ett sådant uppdrag är att vara på plats inom 20 minuter.

Ulrika Lindström tycker ändå att man bör ser över rutinerna.

– Det är inte okej att det tog sådan tid. Tänk om det hade varit en stroke eller liknande. Då hade inte mannen överlevt, säger hon.

Mer läsning

Annons