Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders W Jonsson får ny roll bakom Lööf

/
  • Centerpartiets tre partiledarkandidater, Anna-Karin Hatt, Annie Lööf, Anders W Jonsson.

Nej, Anders W Jonsson, Hedesunda, blir inte ny partiledare för Centerpartiet.

Däremot nomineras han till posten som förste vice ordförande.

– Jag är jättenöjd. Det har varit fantastiskt roliga veckor.

Annons

Efter tre veckor av utfrågningar och nomineringar kom så valberedningens förslag på vem som ska leda Centerpartiet. Enligt ordförande Stefan Tornberg är det en enig valberedning som föreslår Annie Lööf, 28, till ny partiledare. Anders W Jonsson nomineras till vice ordförande och den tredje partiledarkandidaten Anna-Karin Hatt blir andre vice ordförande.

En lösning som passar Anders W Jonsson utmärkt. Stödet för Annie Lööf har varit massivt från distrikt och kommunföreningar.

– Jag känner inte att de har valt bort mig. Det är jätteskönt med ett så tydligt utslag och jag är stolt över att ha varit en av kandidaterna.

Anders W Jonsson kommer att behålla sin plats som riksdagsledamot, ett uppdrag han fick efter valet 2010. Vid stämman väljs han in i den absoluta partitoppen.

Att partiet nu får vice ordförandeposter efter att ha varit utan i flera år är ett resultat av den eftervalsanalys som gjordes. Där konstaterades att när partiledaren är statsråd måste han eller hon försvara regeringens politik och kan inte föra fram partiets egna ståndpunkter på samma sätt. Den uppgiften faller nu i stället på Anders W Jonsson.

– Jag kommer inte bara att kunna koncentrera mig på sociala frågor som jag redan har ett stort ansvar för i partiet. Jag måste bli mer av allmänpolitiker. Min roll kommer att bli att stå utanför regeringen och kunna gå till angrepp på oppositionen.

Uppdraget kommer också innebära mindre arbete på hemmaplan.

– Det blir mindre tid för Gävleborg tyvärr. Jag kommer inte att vara på plats i länet varje måndag och fredag.

När kandidaturen tillkännagavs talade Anders W Jonsson om att han ville öka de sociala frågornas betydelse i partiet. Det ser han stora möjligheter till nu.

– Det finns ett sug kring de här frågorna och jag får en bra plattform nu. Vi kommer att ha en extrakongress 2012 då vi ska besluta om ett nytt idéprogram.

Trots nya uppgifter om stämman säger ja till valberedningens förslag hoppas han kunna behålla arbetet med att vara jour på barnkliniken i Gävle vissa helger.

– Kanske inte en gång i månaden som nu, men förhoppningsvis varannan månad. Jag vill inta tappa det. Min ambition är någon gång gå tillbaka till arbetet som barnläkare.

Centerpartiets nya ledning väljs på stämman i Åre den 22-25 september.

Mer läsning

Annons