Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders W vill leda Centerpartiet

/

(Uppdaterad 19.12) Barnläkaren och riksdagsledamoten Anders W Jonsson från Vinnersjö är en av tre som vill bli partiledare för Centerpartiet.

– Det är en gång och aldrig mer frågan kommer. Jag skulle ångra mig om jag tackade nej, säger han.

Annons


I går presenterade vallberedningen de tre huvudkandidaterna till att efterträda Maud Olofsson.
Anders W Johansson utmanar ekonomisk-politiska talespersonen Annie Johansson och it- och regionminister Anna-Karin Hatt. Han vill bredda partiets politik, som de senaste åren haft mycket fokus på småföretagarnas villkor. Anders W Johansson vill se mer av välfärdsfrågor.
– Egentligen är det inte nytt i Centerpartiet. Karin söder drev igenom många av de reformer som vi ser som självklara i dag. På landstings och kommunnivå är det många av våra politiker som driver de här frågorna.
Han tycker att Centerpartiet har varit för smalt de senaste åren och därför har väljarna svikit. Opionssiffrorna ligger långt i från vad de skulle kunna vara enligt honom.
Vid torsdagens pressträff nämnde Annie Johansson siffran 20 procent i väljarstöd, Men Anders W Jonsson vill inte precisera en siffra.
– Vi ska vara ett brett parti med en heltäckande politik. Nu har vi lämnat walkover i skolpolitiken och socialpolitiken.
* Om du väljs på stämman, hur kommer Centerpartiet at märka att du har tagit över?
– Att partiledaren har fokus på välfärdsfrågor.
Under Almedalsveckan i somras fanns det röster inom partiet som vill att centern ska lämna alliansen. Den frågan är inte aktuell enligt Anders W Johansson. Han utesluter också ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på partinivå.
– Socialdemokraterna går mot vänsterkanten. Förutsättningarna har aldrig varit sämre.
Däremot kan regeringen söka stöd hos oppositionen i vissa frågor.
Anders W Jonssons namn började nämnas i samband med att Maud Olofsson meddelade att hon inte ställer upp för omval. Då tog han inte frågan på allvar, men sedan visade det sig att han hade stöd från flera distrikt. Då meddelade han valberedningen att han ville fundera och efter att ha diskuterat med familjen beslutade han sig för att tacka ja till att vara en av kandidaterna.
Nu ska de 290 kommunkretsarna och de 27 distrikten tycka till om kandidaterna, som ska ut i landet och träffa partimedlemmarna. I början på september kommer valberedningen att lämna ett förslag till riksstämman. Det är också möjligt att samtliga kandidater finns med ända fram till omröstningen på stämman som inleds den 22 september.

Mer läsning

Annons