Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ängslan och glädje för Gävles enda kopt

/
 • Michael Agaiby är kristen kopt. I hans gamla hemland                     Egypten förföljs kopterna. Han är orolig över vad som händer i Egypten just nu, men hoppas på mer öppenhet och demokrati.
 • Julkrubban är på plats hemma hos familjen Agaiby.
 • Biskopen för nordens kopter, Abakir, invigde förra veckan den koptisk-ortodoxa kyrkan.
 • Det gula trähuset i Lövåsen är sedan en vecka tillbaka koptisk-ortodox kyrka.

Det är oro och glädje omvartannat i Michael Agaibys liv just nu. Glädje över att han efter många års pendlande till Stockholm lyckats hitta det gula trähuset i Lövåsen, som invigdes som koptisk-ortodox kyrka förra helgen. Oro över läget i hans gamla hemland Egypten.

Annons

Han ger oss sin förmiddag och har dukat upp med fika. De sista dagarna har tv:n stått på mest hela tiden med rapportering om våldsamheter på Tharirtorget och det skakiga politiska läget i Egypten.

– Nu har militären börjat skjuta folk. Så här var inte protesterna från början, i våras. Folk vill att militären ska agera, men för demokrati, inte så här. Folk är rädda för att Muslimska brödraskapet eller salafisterna – fundamentalisterna, ska ta över. De vill styra landet, säger han.

Han vet inte hur väl protestanterna på Tharirtorget speglar resten av landets drygt 82 miljoner invånare, men han är övertygad om att många är oroliga över det som händer och vad som väntar i framtiden. I morgon, måndag, väntar det första valet av en rad omgångar till parlamentets två kammare.

– Det jag tycker har blivit fel är att man inte gjorde om systemet från grunden, med stadgar och allt. Man borde ha börjat med parlamentet. Nu blir det ungefär samma människor som kommer att styra. Jag tycker att man skulle ha samlat representanter för alla grupper för att få in även liberaler och andra. Det är viktigt att det blir en demokrati på riktigt. Det går inte att byta från diktatur till en demokrati så snabbt, säger han.

Han hoppas på ett mer öppet Egypten och att resten av världen inte ska tappa intresset för vad som händer i landet, trots att förändringsprocessen kommer att ta tid.

– I Sverige är alla så snälla mot varandra, man tänker på hur man behandlar andra. Här finns frihet och alla får tycka och säga vad de vill. Samtidigt är människor så fasta i rutiner. Man går till jobbet, äter lunch på samma ställe, skyndar sig hem för att laga mat och titta på tv. På fredag går man på systemet och så tittar man på samma tv-program under helgen. Sen börjar det om. Samtidigt händer det saker som påverkar hela världen, även Sverige. På sikt påverkas alla av det som händer i Egypten. Det kan hända saker med ekonomin, människor kan fly till andra länder. Ni svenskar kan förlora ett turistmål.

Michael Agaiby är kristen kopt. Kopterna stammar från de forntida egyptierna. Sedan arabernas erövring på 600-talet har de varit mer eller mindre förföljda i Egypten.

– Egypten var ett kristet land från början och det första land som accepterade den heliga familjen som asylsökande när de flydde.

Den 9 oktober i år dödades närmare 30 kopter, som protesterade mot attacken mot kristna kyrkor i Egypten, av militärpolis vid tv-huset Maspero i Kairo. Omkring 200 skadades.

– Kopterna är lika mycket en folkgrupp som en religion. Vi har behållit våra traditioner. Men fanatikerna i landet är precis som talibanerna i Afghanistan. De vill förbjuda andra religioner och kulturer och förstöra kulturarvet, som pyramiderna. Vi kopter har traditioner, som fasta och klosterverksamhet men hur jag utövar min tro är mellan mig och Gud. Den enda regeln som finns är kärlek.

Michael Agaiby föddes 1965 och växte upp i regionen El-Menoufia i Nildeltat norr om Kairo som ett av fyra barn. Hans pappa var rektor och hans mamma sjuksköterska. Han satsade på skolan och studerade ekonomi och administration i fyra år på universitetet.

– Men som kristen var det svårt att få jobb. Jag startade eget företag och handlade med guld och silver.

1996 kom han till Sverige som turist och blev kvar. I dag är han svensk medborgare och gift med Mona sedan tio år. Eftersom Mona studerade i Gävle när de träffades var det här de bosatte sig. De har två barn.

När han kom till Sverige fick han sin universitetsexamen bedömd och godkänd och började söka jobb. Han fick inget inom sitt utbildningsområde. Men han älskar sitt jobb ändå. Sedan åtta år jobbar han inom hemtjänsten i Gävle.

– Jag tänkte på det där mycket, men kände att om jag fått ett jobb inom ekonomi hade jag kanske suttit isolerad på ett kontor. Nu har jag ett jobb som är viktigare och som är roligt; jag får hjälpa äldre människor som behöver mig – de som har byggt det här landet och gjort det så fint. De får jag träffa varje dag, prata med och skoja med. Det passar mig. Dessutom kan jag jobba den 24-25 december när en massa svenskar vill vara lediga. Vi firar jul den 6-7 januari i stället.

Förra helgen invigdes den koptisk-ortodoxa kyrkan i Lövåsen, nästan mitt i skogen, en bit från Hedesunda. Huset har tidigare tillhört Missionskyrkan men var senast bostadshus. Biskopen för nordens kopter, Abakir, invigde det gula trähuset som kyrka. Det är Michael Agaibys förtjänst. Han har aktivt letat efter lokal för de som tycker att det är lite långt att åka till Stockholm, där en av Sverige fyra församlingar finns.

– Lövåsen är så fint. Där skulle det gå att bedriva klosterverksamhet, en av våra traditioner. Människor kan komma när de vill och stanna några dagar. Sen var det ju lite billigare att köpa hus i Lövåsen än i Stockholm.

Han har gått i kyrkan ungefär en söndag i månaden, nu kanske det blir oftare. Men kyrkan har bara tre präster och två munkar i Sverige. Till en början kommer kyrkan i Lövåsen bara att kunna ha gudstjänst en gång i månaden. Men på sikt är förhoppningen att få en egen präst eller munk som kan finnas där hela tiden.

Michael Agaiby är den ende koptern i Gävle. Hans fru är också kristen och medlem i församlingen, men hon är syriansk, född i Irak.

– Det är viktigt att poängtera att vår kyrka inte bara är för kopter. Den är öppen för alla, det spelar ingen roll vem du är.

Mer läsning

Annons