Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Sofia vann stort kokbokpris

/
  • Anna-Sofia Winroth vill med sin bok uppmärksamma baksidan av kakaobranschen. Förutom att vara författare har hon också drivit Gefle Chocolateri. Men hon säger att hon kan åstadkomma större förändring med pennan än med pralinen.

I går vann hon pris i Paris för sin debutroman. Det firades med glamour och champagne under Louvren, men för Anna-Sofia Winroth är det viktigaste med boken och uppmärksamheten att kasta ljus på en smutsig bransch som involverar droger och barnarbete.

Annons

I går vann hon pris i Paris för sin debutroman. Det firades med glamour och champagne under Louvren, men för Anna-Sofia Winroth är det viktigaste med boken och uppmärksamheten att kasta ljus på en smutsig bransch som involverar droger och barnarbete.

Hon vann pris för bästa deckarroman på Gourmand World Cookbook Award i gårkväll. Boken utspelar sig i kakaobranschen och därför fanns den med bland de nominerade.
– Det här är ju en kokbokstävling och min spelplan är ju kakaobältet, så det är inte så många som har skrivit böcker om det. Det är en spänningsroman som flyttar sig över kontinenterna och karaktärerna är fiktiva. Men handlingen är verklighetsbaserad.

Evenemanget arrangeras av Edouard Cointreau, ägaren av likörmärket med samma namn och sammanlagt var 171 länder representerade i 60 olika klasser. I Anna-Sofia Winroths klass stod det mellan henne, Malta, Frankrike, Irland, Skottland, Spanien och Turkiet och orden Edouard Cointreau använde när han presenterade hennes klass gjorde henne mycket glad.

– Han sa att det här är böcker som förändrar världen. Det var en fin mening tycker jag.
Och det var alltså hennes bok som förändrar världen mest, tyckte juryn. När hon berättar om den, och sitt arbete förstår man att det här är en människa som drivs av ett starkt rättvisepatos. Anna-Sofia Winroth utgår ifrån sina erfarenheter och vill att världen ska få ta del av det hon vet.
– Jag skriver om kakaovärldens baksida, den smutsiga råvarubranschen. Så jag har förlagt handlingen till det jag kan.

När GD når henne dagen efter prisutdelning och fest, ligger hon fortfarande i hotellsängen och smälter intrycken från gårdagen.
– Det blev sent i går. Det var efterfest på Louvren. Det var en farlig röra människor och mycket champagne. Så det var speciellt.

Men bakom glamouren och champagnen ligger hårt arbete berättar hon. Det har varit motgångar under resans gång och hon har till och med blivit hotad för att hon uppmärksammar baksidan av en bransch som helst vill hålla sig utanför strålkastarljuset. Hennes bok tar upp den smutsiga baksidan av en råvaruhandel som i sista led blir de chokladkakor som vi svenskar sätter i oss. En handel som hon säger involverar maffia, droger och barnarbete.

– Branschen är smutsig och det finns till och med en kakaomaffia som smugglar ut kokain från Sydamerika med hjälp av kakao. Det är det som är den röda tråden i boken. Det säljs barn i Afrika för 250 euro som sedan får jobba på kakaoplantager i bland annat Ghana och Elfenbenskusten. Så jag har insett att med pennan kan jag skapa större förändring än med pralinen.

Debutromanen är del ett i en fristående trilogi och del två är planerad att komma i september. Hon säger att hon vill ta med sina läsare till den värld hon känner till och har en vision att skapa åtminstone en tanke hos sina läsare.
– Vi behöver vakna upp, men jag vet inte om svenskarna är redo att ta det till sig. Man vill ha sin O´boy och tänker "kanske att rör inte min choklad." Men om man visste att det ligger barnarbete bakom den Oh´boyen kanske det är annorlunda. Jag vill skapa en medvetenhet och en etisk förändring i kakaobranschen.

Niklas Sundin

Mer läsning

Annons