Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Lööf söker stöd inför partiledarvalet

/
  • Centerpartiets oppositionsråd i Gävle, Roland Ericsson, välkomnade Annie Lööf.
  • Ayser Bayraktar ska vara ombud på Centerpartiets kongress i Åre, där partiledarfrågan slutligen avgörs. – Personligen har jag Anders W Jonsson som favorit, säger hon.

Hon är Hedesundabon Anders W Jonssons tuffaste motståndare i kampen om att bli ny ledare för Centerpartiet. Favorittippade Annie Lööf, 28, besökte i går Gävle. Hon berättade att hon vill skapa ett ”varmare och mjukare” parti.

Annons

Det är bråda dagar för de tre partiledarkandidaterna Annie Lööf (tidigare Johansson), Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt. Senast på lördag ska partiets alla kretsar ha meddelat valberedningen vem som är deras favorit.

Vid tretiden i går eftermiddag anlände en något stressad Annie Lööf till Berggrenska gården i Gävle. Att hon redan tycks vara favorit i länet såväl som i landet som helhet är inget som gör att hon känner att hon kan luta sig tillbaka.

– Jag ser det som lika viktigt att besöka Gävle som någon annan plats. Det är här expertisen finns kring vad Centerpartiet behöver.

Vad behöver Centerpartiet?

– Vi behöver bli tydligare, varmare och mjukare, och ha en politik för de mest utsatta och för hela landet. Under de senaste åren har vi bara fokuserat på småföretagande och frihetsfrågor.

Hur ska Centerpartiet bli varmare och mjukare?

– Det handlar om att hitta möjligheter för människor att återkomma i arbete. I dag är 160 000 människor långvarigt socialbidragsberoende. Om man får arbete några timmar så räknas socialbidraget av, krona för krona. Mitt förslag är att trappa ner socialbidraget i en långsammare takt, säger hon.

Inför det 15-tal lokala centerpartister som samlats lyfte hon fram att hon vuxit upp på en gård utanför Värnamo.

Hon vill att centerpartiet ska locka såväl storstads- som landsbygdsväljare.

– När jag åker runt hör jag att alla har samma värderingar.

Annie Lööf beskrivs av många som en utpräglad marknadsliberal. Hon har nämnt Margaret Thatcher som förebild, något hon nu tonar ner.

– Jag gillar hennes ledarstil, inte hennes politik. Jag har flera andra förebilder också, som Lena Ek, Karin Söder och Gudrun Schyman.

En av de centerpartister som lyssnade till Annie Lööf i går var Valbobon Ayser Bayraktar. Hon ska vara ett av 522 ombud på partikongressen i Åre den 23-25 september, där partiledarfrågan avgörs. Hon har ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta.

– Det känns viktigt att lyssna av partimedlemmarna eftersom jag ska representera dem. Personligen har jag Anders W Jonsson som favorit, men det Annie Lööf säger låter också bra, om att värna både stad och landsbygd, säger Ayser Bayraktar.

Mer läsning

Annons