Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en kvinna levde i misär

/
  • Kvinnan tackade nej till boendestöd. Men hon klarade inte av att städa själv. Snart uppstod kaos i lägenheten. OBS: Bilden är arrangerad.

Det finns fler fall i Gävle där personer med psykisk funktionsnedsättning levt i ren misär.
För en kvinna som tackade nej till boendestödet fanns ingen annan hjälp att få.

Annons

Kvinnan har en psykisk funktionsnedsättning och har till och från varit inskriven på psyket.

För ett tag sedan fick hon en förvaltare utsedd som besökte kvinnans hem medan hon var intagen för tvångsvård. Synen som mötte förvaltaren var chockerande.

– Det var total misär, säger hon och berättar om cigarettfimpar, kläder, matrester, spyor och skadeinsekter runtom i lägenheten.

Förvaltaren anlitade hjälp så att lägenheten kunde saneras.

Samma sak hade hänt en gång tidigare, fast då var det socialtjänsten som upptäckte kaoset. Den gången erbjöds kvinnan boendestöd som är en typ av hemtjänst för personer med psykisk funktionsnedsättning.

– Problemet är att hon inte vill ta emot den hjälpen. Hon litar inte på främmande människor, säger förvaltaren som är kritisk till att kommunen sedan inte försökt kolla upp att kvinnan klarat sig på egen hand.

Förvaltaren menar att samma situation kommer att uppstå igen när tvångsvården upphör. Hon tycker att det borde vara enklare att ta till tvångsvård.

Istället letar hon nu efter ett öppet vårdboende som kan klara av att ta sig an kvinnan. Men om kvinnan säger nej är de tillbaka på ruta ett.

Mer läsning

Annons