Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en omgång om förskolegrupper

Det ständiga vallöftet att minska barngrupperna i Gävles förskolor fick sig ytterligare en omgång i kommunfullmäktige under måndagen. Allianspartierna, med oppositionsrådet Lili André, KD, i spetsen ansåg att majoriteten gör för lite.

Annons

– Skolverket ser en utveckling mot allt större barngrupper. Det är oroväckande. Små grupper skapar trygghet. De allra minsta ska skyddas från att bli överstimulerade. Det skapar stress som påverkar barnens inlärningsförmåga negativt, sa Lili André.

I en motion föreslog hon max 15 barn per grupp. Men barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång, S, sa att kommunen redan börjat minska barngrupperna.

– Vi följer Skolverkets kvalitetskriterier till punkt och pricka. Vi anpassar gruppstorlekarna efter lokala förutsättningar. I de förskolor som har problem med för stora grupper i förhållande till lokalerna har vi minskat antalet barn, sa hon.

Tomas Fransson, MP, menade att det blir stelbent att sätta ett tak på 15 barn per grupp.

– Då måste vi investera 240-300 miljoner kronor i nya lokaler och 40 miljoner i löner. Och ändå kanske vi inte minskar grupperna där det som mest behövs. Vi har för lite pengar, men hoppas på mer, sa han.

Mer läsning

Annons