Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda i guldbutiker mycket utsatta

/

Anställda i guldbutiker är särskilt utsatta för rån.

På åtta år har rån i guldsmedsbutiker femfaldigats och i tisdags rånades den tredje guldbutiken i Gävle och Sandviken på en dryg månad.

Annons

Niklas Sparr och Jenny Eriksson som driver Tore Pettersson Guldsmide på Söder i Gävle har än så länge varit förskonade.

– Men klart man är orolig. Man har det i bakhuvudet hela tiden, säger Niklas Sparr.

De har precis fått övervakningskamerorna på plats i taket och har överfallsalarm, säkerhetsglas i skyltfönstren och attrapper i stället för de dyraste smyckena.

Guldsmedsbutiker löper fem gånger större risk att bli rånade än butiker i övrigt, enligt Svensk Handel. Det är också vanligare med fler gärningsmän än vid butiksrån generellt och butikspersonalen blir oftare fysiskt skadad, 11 procent jämfört med 8. Men det största problemet är den mentala påfrestningen.

– Det är jätteviktigt att butiksägare jobbar med att förbereda personalen och stöttar dem som drabbas, säger Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel.

För att förebygga rån kan man använda attrapper, säkerhetskameror, slussar och avancerade system som sprutar ut en osynlig syntetisk DNA eller fyller butiken med rök om montrar eller skyltfönster krossas.

– Skillnaderna mellan butikerna är stora. En del har gjort allt för att förebygga rån och förbereda personalen – andra har inte gjort något, säger Per Geijer.

Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen, är inne på samma spår.

– Handeln måste göra det svårare för rånarna. De vill att rånet ska gå fort. Försenande åtgärder gör butikerna mindre intressanta för rånarna.

Fyra guldbutiker i Gävle och Sandviken har rånats inom mindre än ett år. Vågen började på Guldfynd i Valbo. I dag finns övervakningskameror i butiken men det fanns inte då.

– Innan dess hade vi inte drabbats av grov brottslighet i området och då inte investerat i övervakningsutrustning där, säger Niklas Tengberg, säkerhetsansvarig för Guldfynd.

Finns det inte anledning att satsa mer på säkerhetsutrustning för att skydda personalen?

– Vi jobbar mycket med säkerheten och självklart vill vi ge vår personal en trygg arbetsmiljö. Men vi lever på vår försäljning och utrustning är förenat med stora kostnader.

Så det krävs att det sker ett rån?

– Inte alltid, vi gör lokala riskbedömningar och jobbar med annan utrustning också.

Mer läsning

Annons