Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställning väcker intern ilska

/

Att Louise Erixon från Gävle, sambo med partiledaren Jimmie Åkesson, fått jobb på Sverigedemokraternas riksdagskansli får intern kritik.

”Anställa sina egna flickvänner, fästmör eller fruar” tyder på ’dålig självinsikt’”, skriver en suppleant i SD:s partistyrelse i ett internt mejl.

Annons

Sverigedemokraten Louise Erixon från Gävle är sambo med partiledaren Jimmie Åkesson och fick efter riksdagsvalet i höstas ny anställning av partiet som sekreterare hos Sverigedemokraternas riksdagskansli i Stockholm.

Per-Arne Wahlberg, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, är stenhård i sin kritik mot det egna partiet och skriver i ett internt mejl som tidningen Expo tagit del av att det är naivt att ”flickvänner, fästmör eller fruar” anställs av partiet och frågar retoriskt på vilka grunder de fått sina poster.

Men Sverigedemokraterna vill inte svara på vad som kvalificerade partiledaren Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon till tjänsten som politisk sekreterare. I stället menar partiet att alla som arbetar på riksdagskansliet hos Sverigedemokraterna är kvalificerade för sina tjänster.

Vad har Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon för utbildning för att få anställningen på Sverigedemokraternas riksdagskansli?

– Det kan inte jag svara på och det är ointressant i sammanhanget, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna till Gefle Dagblad.

Vad tjänar de som arbetar på Sverigedemokraternas riksdagskansli?

– Jag kan inte kommentera vilka lönenivåer de har, men det är klart att vi har lägre lönenivåer än vad de andra riksdagspartier har, säger Martin Kinnunen.

Det är inte första gången Louise Erixon har varit anställd hos Sverigedemokraterna. Hon arbetade som kanslisekreterare innan partiet kom in i riksdagen.

Om frågan om anställningar av flickvänner kommer att tas upp i partistyrelsen efter kritiken från Per-Arne Wahlberg svarar Martin Kinnunen:

– Ingen har tagit upp frågan i styrelsen så antagligen kommer den inte att tas upp.

Mer läsning

Annons