Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet förskoleplatser ska fastställas

Ett fastställt platsantal per förskola i Gävle. Det ska kommunen nu ta fram. Syftet är att förhindra att gruppstorlekarna tänjs vid behov.

Annons

Trots vallöften om att barngrupperna inom förskolan i Gävle ska bli mindre så har de blivit större.

GD berättade i januari att antalet barn utökades på flera avdelningar.

Förklaringen som gavs var att trycket på barnomsorgen blivit oväntat högt och att kommunen inte hunnit med att öppna nya avdelningar i den takt som behövdes.

Sedan dess har fler platser tillkommit, bland annat har Gamla Pingeltorpsskolan i Sätra blivit förskola med 150 platser.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Per-Åke Fredriksson, FP, att kommunen ska sätta ett tak på hur stora barngrupperna får vara.

Han hänvisar till Skolverkets rekommendationer om max 13–15 barn i de äldre grupperna och färre barn i de yngre grupperna.

Men i ett motionsyttrande som de rödgröna majoritetspartierna i barn- och ungdomsnämnden ställde sig bakom i förrgår förespråkas en annan metod.

Förvaltningen jobbar just nu med att fastställa ett platsantal per förskola.

– Vi tror inte på ett generellt tak. Varje förskola har olika förutsättningar att ta emot olika många barn. Det har med lokalutrymme och personal att göra, och möjligheten att dela upp barnen i mindre grupper, säger nämndordföranden Åsa Wiklund-Lång, S.

Målet är att ta fram en exakt siffra för hur många förskoleplatser det finns i kommunen.

I dag finns ingen sådan siffra.

Kommunen har tänjt på gruppstorlekarna vid behov. Förskolechefer, personal och fackförbund ska involveras i arbetet med att fastställa antalet platser.

Arbete pågår även med att förbättra framförhållningen när det gäller hur många barn som kommer att behöva förskoleplats.

– Vi kommer bland annat att göra fler mätningar, säger Åsa Wiklund-Lång.

Mer läsning

Annons