Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antika kyrklampetter stulna

/
  • Foto: LASSE WIGERTStulna. Berit Engström, kyrkvaktmästare, drar handen över den tomma väggen där mässingslampetterna hängde.

VALBO
Tidigt på fredagsmorgonen slog kyrkotjuvarna till mot Valbo kyrka. Bara den mörknade ytan på väggen i vapenhuset skvallrar om var mässingslampetterna hängde. Tillverkade redan 1636, för mer än tre sekler sedan, är de omöjliga att värdera.

Annons
- Man blir förbannad och ledsen, säger kyrkvaktmästare Berit Engström.
Kuppen var mycket fräck. Tjuvarna kan ha rekognoscerat i förväg, eftersom man har vetat vilka värdefulla föremål som funnits närmast utgången.

Begränsa öppettider?
Berit Engström berättar att hon som vanligt låste upp dörrarna till kyrkan 07.00 på morgonen. Samtidigt stängdes larmet av.
Nästa person att anlända kom vid halvåtta-tiden. De anställda tror att tjuvarna utnyttjat just den halvtimmen till att stjäla lampetterna.
Inte minst tyder avsaknaden på brytmärken på att det gått till just så. Vid halvtio-tiden gjorde Berit Engström den ledsamma upptäckten.
- Jag är säker på att jag hade märkt om de varit borta när jag kom, säger hon.
Genast ringde man polisen för att anmäla stölden.
Känslorna var upprörda när GD besökte Valbo kyrka. Nu kanske öppettiderna måste begränsas.
- Vi får nog tänka på det. Det är synd. Många kommer in för att bara sitta en stund eller tända ett ljus, säger Berit Engström.
Det är första gången någon kan minnas att själva kyrkorummet drabbats av stöld.
- Det känns olustigt. Det har varit många bilinbrott tidigare. Men inga problem i kyrkan, tillägger Helene Nilsson, förvaltningsassistent.
Ändå är det inte ett okänt fenomen. Stölder ur kyrkor har uppmärksammats på flera håll i landet. Några exempel under 1999 är stölder från kyrkor i Sidensjö och Ullånger, Lörens kapell i Njurunda samt EFS-kyrkan i Sundsvall. Under 2000 drabbades Tynderö kyrka, Skeppshamnskapellet på Åstön och Galtströms kyrka i Njurunda.
Så fortsätter det, med den mest flagranta stölden på Skokloster i september förra året då ett Kristusansikte i trä från 1300-talet stals. Pris: ovärderligt.
En strid ström av kyrkligt gods smugglas i många fall utomlands, för att köpas av samlare.
- Föremålen är knappast avsedda för den svenska marknaden. Det kan vara beställningsjobb, säger Håkan Assarsson, ansvarig på Kyrkans Försäkringsbolag som är en del av Församlingsförbundet.
Enligt Håkan Assarsson har man kunnat märka att det går en våg av stölder genom ett stift. Kyrka efter kyrka drabbas av stölder och det är liknande föremål som stjäls från varje församling.
- Generellt borde våra kunder bli bättre på säkerhet. Vi erbjuder en säkerhetskurs. Det har inte varit något jättetryck på att delta, säger han.
Nu verkar församlingarnas alternativ till att få kyrkorummen plundrade vara att stänga kyrkorummen, installera modernare lås och splitterny larmutrustning.

Sänds ett larm
Särskilt minskat öppethållande är en väg som få församlingar vill gå eftersom det strider mot hela idén med kyrkorummet.
En möjlighet kan vara säkerhetssystemet Gallus. Privata företagare i säkerhetsbranschen arbetar under paraplybeteckningen Säker Kyrka gemensamt med systemet.
Larmsystemet ska "punktskydda" ovärderliga föremål. Föremålet ska omslutas av ett elektromagnetiskt fält. När man nuddar ett skyddat område sänds ett larm i klartext till en eller flera personer i kyrkans personal.
På eftermiddagen hade Gävlepolisen inte gripit någon som misstänkt för stölden i Valbo kyrka.
Det är högst osäkert om församlingsborna någonsin får återse mässingslampetterna från 1636.
MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons