Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antikrunda på Länsmuseet

/
  • Markus Anderzon från Stockholms Auktionsverk behövde inte många sekunder på sig för att konstatera faktum. Barbro Simpssons tavla var en reproduktion, knappt värd de 20 kronor hon betalade på loppis.
  • Experten Markus Anderzon såg det direkt och förstoringsglaset bekräftade. Tavlan var en reproduktion, utan något egentligt värde.
  • Marie-Louise Andersen hade med sig en hel tavelsamling.

En blandning av högt och lågt. Experterna från Stockholms Auktionsverk synade allt när allmänheten fick visa upp konst och antikviteter på länsmuseet i går.

Annons

Visst betyder signaturen CK på tavlan att det är en målning av den kände Carl Kylberg?

Barbro Simpsson från Skutskär var en av dem som gick till länsmuseet för att få klarhet. Tavlan var ett loppisfynd för 20 kronor, inköpt för två år sedan.

– Den var läcker. Jag ville bara ha den.

Och visst var det en Carl Kylberg... men en reproduktion. Markus Anderzon, en av experterna på plats, var obönhörlig.

– Hade den varit en äkta målning hade den kanske varit värd 300 000-400 000 kronor, sa han och rådde Barbro Simpsson att byta ut ramverket eftersom hon ändå ville ha tavlan på väggen.

Marie-Louise Andersen hade en hel tavelsamling med sig, arvegods efter svärföräldrarna. Några stora förhoppningar på kvällen hade hon inte.

– Nej, jag är bara nyfiken.

Enligt experterna kunde åtminstone några av tavlorna vara värda några tusenlappar. Men Marie-Louise Andersen hade också med sig ett fotografi på en matta, även det ett arvegods. Mattan, ett verk av textilkonstären Märta Måås Fjetterström, var möjligen värd 15 000 kronor.

Kvällens fynd enligt Markus Anderzon var kanske guldarmbandet från 1800-talet, med safirer och briljanter, som en person hade med sig. Markus Anderzon vågade sig inte på en egen värdering utan rekommenderade att Auktionsverkets smyckesexpert skulle få titta närmare på den klenoden.

Mer läsning

Annons