Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antikrundan på hembesök

/
  • Golvuret har funnits i Rune Noréns släkt sedan 1700-talet. Igår kom Max Sjögren, expert på Antikrundan, på hembesök tillsammans med Jan Thörnkvist från SVT. Efter en titt erbjöd de sig att forsla klockan till inspelningsplatsen i Gävle den 26 augusti.
  • Det är inte helt ovanligt att Antikrundans experter fastnar för helt andra prylar än vad tittaren ville få värderat under hembesöken. Här närstuderar han en stol hemma hos Inger och Rune Norén i Valbo.– Det här är en senbarock-stol, men de tillverkades under lång tid och ryggbrickan är inte den ursprungliga.
  • Antikrundans expert Max Sjögren och Jan Thörnkvist, studioman på SVT, är ute på en spaningsturné i Sverige inför inspelningarna av nästa års program. Igår besökte de bland andra Inger och Rune Norén i Valbo för att titta på deras golvur från 1700-talet. Men även den här stora träkåsan i parets hem väckte Max Sjögrens intresse.

Har golvuret från 1790-talet kvar sin originalmålning eller inte?

Den frågan tvistar paret Inger och Rune Norén i Valbo om.

Nu har de bett Antikrundans experter om hjälp.

Annons

Den 26 augusti kommer SVT till Gävle för att spela in två avsnitt till nästa års omgång av det populära programmet Antikrundan.

Alla som har ett föremål de vill få värderat är välkomna till Gasklockeområdet på Brynäs där programmets experter och tv-team kommer att finnas på plats under ett par timmar.

Men redan nu är medarbetare från redaktionen ute på rull i Sverige för att rekognosera.

– Vi kallar det för möbelrundan. Inför årets inspelningar har SVT fått in brev och mejl med bilder på möbler som är så stora att ägarna inte kan ta med dem själva till inspelningsplatsen, förklarar expert Max Sjögren.

Igår besökte han och studioman Jan Thörnkvist bland andra paret Inger och Rune Norén i Valbo. På sin övervåning i villan har de ett gammalt golvur som funnits i Runes släkt ända sedan slutet av 1700-talet.

– Det är en Sven-Hansklocka. Den gjordes i en grannby till min hemort i Jämtland, förklarar Rune Norén.

Hans gamla moster hävdar att uret fortfarande har sin originalmålning kvar, men hustrun Inger tycker att det verkar osannolikt.

– Jag tvivlar starkt, men har ingenting emot att ha fel, säger hon och ler.

Max Sjögren förklarar redan innan han går uppför trappan att han inte kommer att avslöja svaret för ägarna då och där. För att det ska bli bra tv är det såklart bättre med ett överraskningsmoment när kamerorna rullar. Han rör heller inte en min när han granskar uret men vänder sig ganska snabbt till sin kollega och säger:

– Vi bestämmer att vi tar med den.

Sedan börjar han blicka runt i rummet, på jakt efter annat intressant. Det är nämligen inte helt ovanligt att experterna under sina hembesök fastnar för helt andra prylar än vad tittaren ville få värderat.

– En gång hade ett äldre par skickat in en bild på ett kabinettskåp som inte var bra. Men bakom en dörr hade de världens Stockholmsspegel från 1740-talet, säger Max Sjögren.

Han har varit med sedan Antik-

rundan startade för 24 år sedan och mötts av både förvånat jubel och djup besvikelse när han gjort sina värderingar. Men han tillägger att även ett mindre värdefullt föremål kan få experterna att bli exalterade, bara historien kring objektet är tillräckligt intressant.

– Vi berättar mycket om vår kulturhistoria i programmet, säger Max Sjögren.

Dagen före tv-inspelningen kommer ett SVT-team att åka hem till paret Norén och hämta klockan. Den 26 augusti får de infinna sig i gasklockan och kommer med största sannolikhet att filmas när värderingen sker. Om de i slutänden kommer att figurera i programmet återstår dock att se. Det visar sig i januari när sändningarna drar igång.

Mer läsning

Annons