Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antivåldskampanj visar verkligheten

/
  • Jakob Andersson, samtalsledare i Akta huvudet-kampanjen, har själv erfarenhet av våld, både som offer och som förövare.  – De killar som hoppade på mig har jag förlåtit för länge sedan. Jag har svårare att förlåta mig själv för vad jag gjort mot andra, säger han.
  • Gabriella Westerlund och Ida Jidåker har bekanta som blivit misshandlade. – Det är inte som i Hollywoodfilmer där Brad Pitt bara reser sig upp och borstar av dammet, säger Gabriella Westerlund.
  • – På helgerna kan det bli bråk, säger Martin Johnsson hänger mycket på stan om kvällarna.
  • Sören Sanz, vårdadministratör på Södersjukhusets akutmottagning, vet vad våldet får för konsekvenser både för kroppen och för själen.

Ett enda slag mot huvudet kan få förödande konsekvenser. Därför vill projekt ”Akta huvudet” få fler ungdomar att våga ta ställning mot våld.

– Jag tror inte alltid att vuxna har koll på vilken verklighet deras barn lever i, säger samtalsledare Jakob Andersson.

Annons

”Akta huvudet” är en av de största antivåldssatsningarna som genomförts i Sverige och vänder sig till niondeklassare och gymnasieelever.

Syftet är att få fler unga att förstå konsekvenserna av våld och därmed ändra attityder och beteenden.

– Många har en bild av våld som inte stämmer, säger Jakob Andersson, samtalsledare.

I går besökte han friskolan Lyftet i Gävle tillsammans med kollegor inom ”Akta huvudet”-projektet. Dagen började med en filmvisning följt av en föreläsning av Sören Sanz som leder antivåldsgruppen på Södersjukhuset i Stockholm. I sitt arbete på akuten har han mött många som fallit offer för våld och som fått allvarliga men för livet.

– Vi får in 3 500 våldsskadade personer på vår akutmottagning varje år. 67 procent av dem är huvud- eller ansiktsskadade, säger han.

En enda spark mot huvudet kan i värsta fall leda till en dödlig hjärnblödning. Ett enda knytnävsslag kan ge flera frakturer i ansiktet som kräver fyra, fem operationer att rätta till.

– Det är inte för att skrämma upp ungdomarna vi berättar och visar bilder, det är för att visa verkligheten. Många unga tror att de har ett kontrakt på ett jättelångt liv, fast det i själva verket är så otroligt skört, säger Sören Sanz

Att hans föreläsning hade effekt råder det ingen tvivel om. Niondeklassarna Gabriella Westerlund och Ida Jidåker blev så illa berörda att de inte kunde sitta kvar.

– Jag höll på att spy. Jag påmindes om saker jag själv sett, säger Gabriella Westerlund.

Hon har själv bevittnat flera fall av misshandel och en gång har hon suttit med som vittne vid en misshandelsrättegång.

– Allt jag han se var när min kompis träffades i huvudet av en järnkedja, säger hon.

Även Ida Jidåker har vänner som råkat illa ut, bland annat en tjejkompis som blev misshandlad av två andra tjejer.

– De skulle träffas för att prata ut. Hon blev slagen i ansiktet och hela ögat svällde upp, säger hon.

Klasskamraten Martin Johnsson hänger mycket på stan om kvällarna.

– På helgerna kan det bli bråk. Det brukar sluta med att polisen kommer och plockar några som slagits, säger han.

Samtalsledare Jakob Andersson är inte förvånad. När han åker runt på skolor får han alltid höra en mängd vittnesmål från elever som på ett eller annat vis har egna erfarenheter av våld.

– Våldet finns överallt. Det spelar ingen roll i vilken typ av skola du går på eller var du bor. När vi diskuterar med eleverna trycker vi mycket på att de har ett eget val. Hämnd eller att slå någon på käften är inte det enda valet. Sen pratar vi om civilkurage. Att våga ringa polisen och att våga vittna.

Mer läsning

Annons