Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen är det skidpremiär!

/
  • Rolf Lewin, 72 år, brukar springa med broddar i Hemlingby två gånger i veckan. I går plockade han fram skidorna för första gången i år.– Bra att de har fått igång spåren. Det är lite långt att åka till Högbo för ett motionspass, säger han.
  • Vill man inte åka skidor, kan man kanske prova på att åka skridskor. Is finns både inne och ute. Se listan nedan.               arkivbilder

Till mångas glädje har Hemlingby öppnat två slingor för skidåkning. Men spåren är inte i toppskick.

– Egentligen behöver vi dubbelt så mycket snö, säger Lasse Nilsson, spåransvarig.

Annons

På sajten skidspar.se finns rapporter om statusen på olika slingor. På Gävlestadion i Sätra och Åbyvallen i Valbo har entusiaster försökt samla ihop snö utan större framgång – snötäcket är för tunt och skidorna riskerar att ta stryk.

Samma sak gäller Skidstavallen. På grund av snöbrist har Gävle Skidkamrater beslutat att ställa in Stora Gavleloppet som skulle ha ägt rum söndag 5 februari.

– Just nu försöker vi samla ihop snö till en skatebädd, men något spår för klassisk åkning blir det inte än på ett tag, säger Ulf Uddbäck, ordförande i Gävle Skidkamrater.

I Hemlingby ser det bättre ut. I veckan öppnade 6:an och 2,5:an för skidåkning.

– Man tar sig runt, med det är absolut inte bra. Vi har kört med en bakvänd plog för att samla ihop en sträng, men snön flyter ut, säger Lasse Nilsson som är spåransvarig.

Gävle Golfklubbs banor inbjuder också till skidåkning.

– Det är inget uppkört spår, men många hasar runt och det går att åka. Vi har ingenting emot det så länge de håller sig borta från greenerna, säger banchefen Anders Erkers.

Skridskoåkarna har det bättre förspänt.

Runt om i Gävle finns flera banor som sköts av kommunen och i enstaka fall av samfälligheter eller privatpersoner.

– Under december hade vi plusgrader och då var det inte så lätt, i snitt måste man nog spola tio gånger för att få en fungerande isbana. Om ytan är ojämn krävs ännu mer jobb, säger Cristian Jansson, parkingenjör på kommunen.

Förr om åren har kommunerna i Gävle och Sandviken samarbetat för att ploga upp en bana för långfärdsskridskor på Storsjön. I år har det inte blivit av ännu.

– I Gävle vet jag att många åker på Hillesjön, på Trösken och på havet. Dalälven är också populär. I Sandviken är det i första hand Storsjön och Öjaren som gäller, säger Johan Öholm, chef för friluftsliv på Gävle kommun.

Mer läsning

Annons