Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använde segelbåten som en knarkgömma

I segelbåten fanns en pistol, ecstasy, amfetamin och över 100 000 kronor i kontanter.

I garaget fanns ännu mer pengar och i bostaden stulna guldföremål.

Den 54-årige man som varit sambo med en kvinnlig polischef i Gävle har nu åtalats för flera brott.

Annons

I december i fjol greps han på Åland sedan polisen hittat ett knarkpaket med hans fingeravtryck på i skogen. I mars i år dömdes han av en finsk domstol till ett år och åtta månaders fängelse för narkotikasmuggling.

I Sverige är han bland annat åtalad för grovt narkotikabrott, vapenbrott och häleri. I samband med en knarkhärva i Hofors har 54-åringen utpekats som tänkt köpare av ett kilo metamfetamin.

– Men de uppgifterna har inte föranlett misstanke om brott, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Mannen har i många år haft ett förhållande med en kvinna som varit chef inom Gävleborgspolisen. För att undvika jäv har förundersökningen därför letts av en åklagare i Uppsala.

Under utredningens gång har kvinnan fått nya arbetsuppgifter och inte fungerat som chef. Hon har aldrig varit misstänkt men har förhörts vid fyra tillfällen.

Av förhören framgår att de träffades via internet år 2005. Då visste hon inte att han hade ett kriminellt förflutet och han visste inte att hon jobbade som chef inom polisen.

När de lärde känna varandra bättre lovade 54-åringen att lämna sitt förflutna bakom sig och inte hålla kontakt med sina kriminella bekanta. Hon har sedan dess inte haft anledning att misstänka att han sysslat med någonting brottsligt.

Eftersom han har jobbat har det varit naturligt att han haft pengar att röra sig med, menar hon. Att han inte bodde hemma under långa perioder i fjol var inte heller speciellt konstigt eftersom han då hade jobb på en byggfirma med uppdrag utanför Gävle.

För några år sedan var de ute med segelbåten tillsammans, men på senare tid har den varit i för dåligt skick och kvinnan har inte satt sin fot i den sedan våren 2011. Det gemensamma garaget har varit ”ett trätoämne” under lång tid eftersom det varit så stökigt.

Att det har funnits knark, vapen, ammunition och euro och svenska kronor till ett värde av omkring 400 000 kronor i båten och garaget har hon inte haft någon aning om. I bostaden har polisen också hittat guldföremål som hon inte haft någon kännedom om.

Mer läsning

Annons