Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är inte missnöjet större?

/
  • En liten skara lärare tog sig till Stortorget för att visa sitt missnöje med det nya löneavtalet. Alldeles för dåligt, tyckte Marie Linnér, Martin Linnér, Johan Johansson, Eva Waller, David Lundgren, Leif Abrahamsson, Maud Blomfelt och Helena Lindfors.

Klockan är 17. Men på Stortorget syns ingen demonstration.

– Det blev ingen anstormning precis. De flesta känner nog mest uppgivenhet över det dåliga avtalet, konstaterar Eva Waller, lärare på Andersbergsskola, medan hon spanar efter kolleger.

Annons

Kallelsen till demonstrationen mot det nya läraravtalet har gått ut via Facebook, och tycks inte ha uppmärksammats av någon. Men så småningom upptäcker Eva Waller några andra lärare en bit bort och efter en stund är de ett tiotal som står och pratar.

Att den dåliga uppslutningen beror på att lärarna i Gävle är nöjda med avtalet som slöts i tisdags är det ingen som tror på.

– Missnöjet är enormt, säger en lärare som vill vara anonym.

– Det värsta är att avtalet är sifferlöst i flera år. Det är väldigt farligt, säger han.

Avtalet innebär i korthet en löneökning på i snitt 1100 kronor i månaden i år, och minst det så kallade industrimärket nästa år, men är sifferlöst för 2014 och 2015.

– Vi har inte trott att vi skulle få 10 000 mer på en gång. Det är ju ett långsiktigt arbete, men med det här avtalet når vi aldrig dit, säger Martin Linnér, som jobbar på Lillhagsskolan.

– Nu är det upp till Carina Blank. Hon säger ju alltid ”Skolan först” och det ska ju finnas utrymme att skjuta till mer i kommunerna, så vi får väl se, säger han.

Argumentet som lärarna fört fram gång på gång under avtalsförhandlingarna är att om inte lärarlönerna blir mer konkurrenskraftiga kommer det att bli svårt att rekrytera lärare i framtiden.

Det avtal som nu har slutits kan också leda till att lärare söker sig bort från skolan, tror de besvikna lärarna på torget.

– Det känns ju bittert när man jämför sin lön med andra, som kanske inte studerat lika länge, men tjänar betydligt mer, säger Marie Linnér.

– Hade det funnit andra jobb att söka skulle skolorna snart stå tomma, säger den anonyma läraren.

Mer läsning

Annons