Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa förlorar sina praktikplatser

/
  • Hunar Azad, Valle Grehn och Fridah-Pauline Edin drabbas hårt av Arbetsförmedlingens beslut. Praktikplatser och jobbmöjligheter går om intet.

40 arbetslösa i Gävle drabbas när Arbetsförmedlingen bryter kontraktet med utbildningsföretaget Marknadspunkten. De blir av med sina praktikplatser och jobblöften dras tillbaka.

– Det känns som att få en rejäl käftsmäll, säger Fridah-Pauline Edin som ser sitt utlovade restaurangjobb gå om intet.

Annons

Marknadspunkten utbildar arbetssökande med bland annat hotell- och restaurangkurser. Arbetsförmedlingen avbryter det nu två och ett halvt år långa samarbetet därför att företaget har misskött administrationen. Marknadspunkten har inte stämt av med handläggarna om vilka som ska få gå utbildningarna. Det har gjort att tio arbetslösa personer har fått utbildning under det senaste året utan att Arbetsförmedlingen har godkänt det.

Slarvet har också lett till att företaget har fakturerat fel. Enligt Arbetsförmedlingen har Marknadspunkten inte fått mer pengar än vad företaget skulle ha. Det är bara de utbildningsplatser som godkänns av handläggare som betalas, men Arbetsförmedlingen har tröttnat på företagets sjabbel.

– Det är viktigt att faktureringen blir rätt eftersom det rör sig om skattepengar. De har dubbelfakturerat och vi har upptäckt det. Trots att vi vid flera tillfällen har talat om det för Marknadspunkten har de fortsatt att fakturera fel, säger Britt Karlsson som är chef för upphandlingsenheten på avdelningen för kompletterande arbetsförmedlingstjänster.

Marknadspunkten tycker att Arbetsförmedlingens beslut är förhastat. En anställd i företagets administration har fått byta arbetsuppgifter för få bukt med bristerna i faktureringen.

– Vi har ju försökt att rätta till det här, säger Marina Mikkola som är utbildningschef på Marknadspunkten.

Arbetsförmedlingens beslut innebär att de arbetssökande inte får gå klart utbildningen och de blir av med sina praktikplatser. Nu har de inte förkunskaperna som krävs för att ens kunna prova på att arbeta. Flera av dem har jobb på gång, men nu ser de hur möjligheten att äntligen få komma in på arbetsmarknaden försvinner.

Valle Grehn är lovad jobb som bartender, men det blir svårt att arbeta som det när han inte får utbildningen i alkoholhantering. Han tycker att Arbetsförmedlingen ska kosta på honom den på något annat vis.

– Jag har varit arbetslös i sju år och det här var min chans att få ett jobb, säger han.

Charlotte Humling är chef för Arbetsförmedlingen i Gävle. Hon berättar att de arbetssökande på Marknadspunkten nu kommer att erbjudas andra utbildningar och praktikplatser.

– Vi får sätta oss ner med var och en och skräddarsy individuella lösningar, säger Charlotte Humling.

Det är inte bara de 120 arbetssökande som utbildas av Marknadspunkten i Gävle, Sundsvall och Härnösand som drabbas. Även tio till 15 anställda på företaget sitter löst eftersom Arbetsförmedlingen är den största uppdragsgivaren.

– Vi vet inte vad som händer med oss, vi har inget att jobba med efter mitten av april, säger Marina Mikkola.

Mer läsning

Annons