Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket lägger ned kontor i Gävle

Att Arbetsmiljöverkets kontor i bland annat Gävle läggs ned har blivit en politisk fråga. Det är nedskärningar inom myndigheten som gör att kontoret i Gävle tvingas stänga vid årsskiftet. Tio distrikt ska bli fem.

Annons

Neddragningen innebär bland annat att kontoret i Gävle läggs ner och att det i Falun underordnas till ett filialkontor under Örebro.

– Det vi ser är en fortsatt nedrustning av arbetsmiljöfrågorna som den borgerliga alliansen påbörjade direkt efter valet 2006. Det är klart allvarligt. För Gävles del betyder detta även att arbetstillfällen går förlorade. Det är fel väg att gå när vi i själva verket skulle behöva stärka och utveckla arbetsmiljöarbetet både på nationell och lokal nivå, säger socialdemokraternas Raimo Pärssinen.

Han har bett om ett möte med Arbetsmiljöverket i Gävle. På måndag träffar han enhetschefen Karin Lagerkvist på kontoret i Gävle, där sju personer arbetar.

Men den moderate riksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin tillbakavisar att nedskärningen kommer att få någon effekt på olycksfrekvensen på arbetsplatserna, en farhåga som förts fram. I en för en vecka sedan, den 30 november, säger han:

– Det är tvärtom så att både antalet dödsolyckor och tillbud på arbetsplatserna har minskat sen vi tog över.

Han tillbakavisar också att verket skulle ha fått en nedskärning av anslagen under 2006.

Annons