Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ardians rullstol nekades – resan sköts upp

/

På onsdagskvällen skulle familjen Krasniqi sättas på ett tåg till Skellefteå och en lägenhet. Men det blev ingen resa av. SJ kunde inte ta med Ardian och hans rullstol, så familjen fick återvända till förvaret.

Annons

– Jag trodde inte det var sant. Hur kan de glömma att informera SJ om att det handlade om en handikappad passagerare, säger Britt-Mari Karlsson som var med för att hjälpa familjen.

GD berättade i lördags om funktionsnedsatte Ardian, 13, som kom från Kosovo tillsammans med sina föräldrar. Familjen sökte sig till Sverige för att sonen inte kunde få vård för sitt handikapp i hemlandet. När de kom hit vägde Ardian 17 kilo och kunde varken gå eller prata. Nu, tre år senare, pratar han både på svenska och albanska och har lärt sig att gå med hjälp av en gåstol. I Kosovo har han inte kunnat gå i skolan, eftersom skolan saknar resurser för att ta hand om honom.

Migrationsverket har avslagit deras ansökan om uppehållstillstånd och överklagandena hart inte heller gått igenom. Att vården i Kosovo är dålig och kostar pengar är inte skäl nog för att få stanna i Sverige enligt regelverket.

Flera intyg från läkare i Sverige styrker att Ardian behöver få stanna i Sverige för vård och att FN:s barnkonvention om barnets bästa borde gälla i det här fallet.

– Han har genomgått en remarkabel förbättring. Det vore tragiskt om han skulle utvisas och det skedde en tillbakagång, säger barnöverläkare Björn Stjernstedt till Sundsvalls Tidning

Familjen har bott i Migrationsverkets lokaler i Gävle i drygt två veckor i väntan på att åka tillbaka till Kosovo. Ardian har vårdats på sjukhus flera gånger för sin epilepsi.

– Migrationsverket behandlar människor som marionetter, säger Knut Frohm, som har fullmakt att företräda familjen.

I Stöde utanför Sundsvall är engagemanget stort för att familjen ska få stanna. Familjen har bott där de senaste åtta månaderna.

Det finns också en namninsamling på Internet med över 1 000 namnunderskrifter.

I onsdags förmiddag fick familjen besked om att de ska lämna Gävle. Men inte för att åka tillbaka till Kosovo utan för att få bostad i Skellefteå. Att åka tillbaka till Sundsvall där Ardian har fått vård för sin cp-skada och sin epilepsi de senaste åtta månaderna är inte aktuellt enligt det besked Knut Frohm har fått.

– De säger att det är i Skellefteå som det finns bostad åt dem. Där har de ju inget socialt nätverk alls och inga läkarkontakter.

Han har också haft kontakt med Migrationsverkets chefsjurist för att försöka få till en ändring av beslutet att familjens ska skickas tillbaka till hemlandet.

– Men Migrationsverket kan inte gå emot domstolsbeslutet om att de inte får stanna.

Att familjen nu flyttas till en lägenhet ser han ändå som ett positivt tecken. Något har förändrats, men vad har han inte kunnat få klarhet i. Han kommer också att försöka se till att familjen får sina ägodelar skickade från Stöde.

– Det här är rena cirkusen, säger Knut Frohm.

Mer läsning

Annons