Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bäste fotbollskrönikör

/
  • På anrika Strömvallen bevakar Stisse Åberg Gefle IF:s matcher. Det är här han låter hjärtat och magen samla intrycken som sätts på pränt i hans prisade krönikor.

Gefle Dagblads sportchef Stisse Åberg har utsetts till årets svenske fotbollskrönikör.

Med sin personliga och underfundiga stil klår han både de största landsortstidningarna och rikspressens krönikörer.

Annons

Det är världens största fotbollstidning Four Four Two som med sin utmärkelse har placerat Stisse Åberg i sällskap med andra celebra sportkrönikörer som Mats Olsson, Simon Bank och Johan Esk.

Själv lyfter han helst fram GD:s sportredaktion och alla duktiga kollegor.

– Det är kul. Framförallt är det roligt för GD som tidning att nämnas i samma sammanhang som Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Det är ett bevis på att vi gör en riktigt bra lokaltidning i Gävle, säger Stisse Åberg.

Att skriva krönikor hör till jobbet som sportchef, men han är inte riktigt säker på vad det är som gör honom exceptionellt bra på det.

Han tycker att han alltid har varit bättre på att skriva reportage än raka nyheter och hans personliga stil kommer till sin rätt i krönikeformen.

– Jag försöker skriva med både hjärta och magkänsla. Sport är inte bara metrar och tiondelar, det är framför allt upplevelse.

Stisse Åberg började sin karriär som ung journalist på Arbetarbladet. Där hade han den dåvarande sportchefen Bengt Andersson som mentor.

– Han var en bra förebild. Bengt är en god stilist, var alltid påläst och kunde skriva nyanserat om sport.

Efter sju år på Arbetarbladet och ett år på Stockholms-Tidningen började han arbeta på GD:s sportredaktion 1988 där han blev sportchef elva år senare.

Numera är han chef för sporten på båda Gävletidningarna.

Mer läsning

Annons