Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets pepparkaka är utsedd

Nu har julens godaste pepparkaka utsetts.

När läsarna hjälpte oss att testa vilken pepparkaka som är allra bäst slog Nyåkers pepparkakor sina konkurrenter med bred marginal.

Annons

Över 200 personer kom och hjälpte till med pepparkakstesten när Gefle Dagblad dukade upp ett provsmakningsbord i Valbo Köpcentrum på lördagen.

Fem vanliga sorters pepparkakor skulle testas. De som var med i provsmakningen var Annas Pepparkakor, Eldorados pepparkakor, Gille Pepparkakor, Göteborgs pepparkaksfigurer och Nyåkers pepparkakor.

För att provsmakarna inte skulle kunna känna igen sin favoritpepparkaka på formen, knäcktes alla kakorna i bitar innan de hälldes upp i stora skålar, märkta med var sin bokstav.

Varje person fick sedan utse vilken pepparkaka av de fem som var allra godast. Många tog testet på stort allvar och tänkte efter länge innan de ringade in sin siffra på talongen.

– Vi brukar köpa pepparkakor och vara nöjda med dem vi köper. Jag har tänkt att alla smakar lika. Det är inte förrän man smakar på alla fem i sträck som man märker att det är skillnad, sa Susanne Björklund.

– Fast brända pepparkakor är allra godast. Det är ofta det de blir när jag bakar själv, sa hon.

Många av provsmakarna var ganska säkra på att de kände igen sina favoritkakor på smaken. Men det var lätt att ta fel. Flera var säkra på att Annas pepparkakor fanns i burken märkt E, men så var det alltså inte. I skål E låg dagens vinnare, Nyåkers pepparkakor, från Nyåker utanför Umeå, som fick 81 röster.

Annas Pepparkakor och Göteborgs kex pepparkaksfigurer var ungefär lika populära och fick 54 respektive 48 röster.

Minst populära var testets billigaste pepparkakor Eldorado, som bara kostar 15 öre styck, och Gille Pepparkakor, som kostar 22 öre styck, och fick 24 respektive 20 röster.

Det fanns också några provsmakare som avstod från att rösta, med motiveringen att alla pepparkakor är goda, medan en dam avstod från själva provsmakningen med en annan motivering:

– Det är ändå ingen av dem som använt min svärmors recept, sa hon.

Mer läsning

Annons