Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arga, ledsna och förbannade

/
  • Karin Rens Ekman vill kämpa för att bevara Hedesunda IP. Hon har många frågor som hon skulle vilja ställa till tjänstemännen som tagit fram sparförslaget.
  • André Wallner och Davis Olsson tränar fotboll flera gånger i veckan.
  • Kenneth Arvidsson, ordförande i Hedesunda IF, och Stefan Trässman från föreningens fotbollssektion har kämpat för Hedesunda IP förr.
  • – Dåligt! Det är roligt att vara här och spela fotboll, säger Naja Trässman, tio år.
  • Ida Edman spelar hockey i Hedesunda IF och vill inte förlora möjligheten att träna på sin hemort.
  • Barn, ungdomar och vuxna dök i går upp på Hedesunda IP för att visa hur mycket idrottsplatsen betyder för dem.
  • Hedesunda IF har funnits i 108 år och föreningslokalen har genom åren fyllts på med vimplar och pokaler. Om idrottsplatsen försvinner tror ordförande Kenneth Arvidsson att föreningen också läggs ned.

Lägg inte ned vår idrottsplats! Hedesundaborna tänker återigen ta strid för att rädda anläggningen.
– Alla vi som står här är arga, förbannade och ledsna, säger Karin Rens Ekman vars dotter spelar hockey i Hedesunda IF.

Annons

Över 100 personer samlades i går på Hedesunda IP för att visa sitt missnöje med ett av de sparförslag som kultur- och fritidsförvaltningen presenterade i veckan.

Förslaget går ut på att lägga ned två idrottsanläggningar i kommunen – Hedesunda IP samt Mariehov i Forsbacka.

– Vi får lägga ned föreningen om förslaget blir verklighet. Den har funnits i 108 år, så det skulle kännas riktigt surt, säger Kenneth Arvidsson, ordförande i Hedesunda IF.

Även Naja Trässman, tio år, ogillar förslaget. Hon började spela fotboll som sexåring och har efter ett par års uppehåll tagit upp träningen igen.

– Dåligt! Det är roligt att vara här och spela fotboll, säger hon.

Karin Rens Ekman är mamma till tioåriga Ida Edman som spelar hockey i Hedesunda IF.

Hon tycker att det är orealistiskt att förvänta sig att föräldrar ska skjutsa sina barn till träningar i Gävle i stället om anläggningen på orten läggs ned.

Precis som många andra Hedesundabor jobbar hon inne i stan.

– Det innebär att jag först ska köra fyra mil in till jobbet på morgonen, sedan fyra mil hem för att hämta Ida eftersom hon går i skola i Hedesunda. Sedan tillbaka till Gävle till träningspasset och sen hem igen. Det blir 16 mil på en dag, säger hon.

Två politiker dök också upp på gårdagens samling: Oppositionsråd Lili André, KD, samt Niklas Bornegrim, M, som sitter i kultur- och fritidsnämnden och är en av dem som kommer att vara med och fatta beslut om besparingarna. Båda tycker att förvaltningens sparförslag som rör idrottsanläggningarna i Hedesunda och Forsbacka är dåligt, men hade inga konkreta förslag på var kommunen i stället kan spara.

– Frågan är hur vi ska fördela budgeten inom kultur- och fritidsnämnden, säger Niklas Bornegrim.

Nämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, S, sitter däremot och klurar på andra utvägar för att kunna spara pengar. Att nämnden måste spara är det nämligen inget snack om, frågan är bara på vad.

– Jag sitter och tittar om jag kan hitta alternativ. Men vi måste anpassa kostymen efter den plånbok vi har, säger han när GD ringer upp men går inte in på några detaljer.

I morgon ska han dryfta sina tankegångar med politikerna i majoritetsgruppen.

– Vi får se vad som händer på nämndmötet på onsdag, säger han.

Mer läsning

Annons