Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkiven slog upp dörrarna

/
  • Arkivarien Anna Forslund (t.v.) visar upp miniutställningen över Clin, världens första flytande diskmedel, som uppfanns i Gävle. Anne Nilsson och Lars Nilsson känner igen produkten väl. Som liten hjälpte Lars Nilsson sin pappa som var grossist med att sälja och leverera diskmedlet till olika handlare i länet.
  • I samband med arkivens dag var det premiär för järnvägsmuseets egen bilddatabas. 80 000 bilder på stationer och tåg från museets arkiv är nu sökbara för allmänheten via museets hemsida.Bildarkivarie Robert Herpai visar upp bildbanken för Anders Frisk.
  • Tågentusiasterna Lennart Graan, Sten Nordström och Patrik Ljung tillbringade arkivens dag på järnvägsmuseet och passade på att ta en tur med den 57 år gamla rälsbussen.

Gävle förvandlades till rena rama eldoradot för de historieintresserade när arkiv och magasin runt slog upp sina dörrar för allmänheten.

Annons

På järnvägsmuseet kördes rälsbussar och en ny bilddatabas hade premiär. Stadsarkivet slog upp sina dörrar och visade gamla samlingar.

På Fogden finns en stor del av länsmuseets litteratur om just länet och där ges också möjlighet till släktforskning. Något som Anna Sundberg var särskilt intresserad av.

– Jag är släktforskare så jag ska se vad de har att erbjuda. Släkten är från Gästrikland så jag hoppas jag ska hitta något, säger hon och börjar fingra bland pärmarna.

Redan efter ett par sekunder verkade hon fått napp.

– Det här är rätt socken, min pappa kanske finns med här, säger hon.

Men det var inte bara släktforskarna som fick sitt lystmäte på Fogden i går. Vid entrén stod en monter tillägnad en av Gävles främsta uppfinningar: Clin, det första flytande tvättmedlet.

– Den flaskan kommer jag ihåg, säger besökaren Lars Nilsson och pekar på en glasbutelj i montern.

När han var ung hjälpte han pappan och farbrodern med deras grossistfirma som sålde allt möjligt till handlare. Han minns tydligt när handlarna i slutet av 40-talet började fråga efter det där nya flytande tvättmedlet som producerades i Gävle.

– Vi var ute i fabriken där det producerades och tog beställningar åt handlare vida omkring. Om de beställde fem flaskor stod jag och plockade ner dem i lådor. Min farbror brukade alltid kolla så det var papper omkring, så att de inte sprack i transporten, säger Lars Nilsson.

Mer läsning

Annons