Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangörer slipper sänka ljudnivån

I maj flaggade Socialstyrelsen för att ljudnivån på rockkonserter skulle kunna sänkas. Men efter ett halvårs utredande har myndigheten valt att behålla dagens rekommendation på 100 decibel.Ett beslut som fått musikbranschen att pusta ut.

– Står du på konsert vill du höra musiken och inte publiken som pratar, säger Ami Mörén som är presschef på Getaway rock.

Annons

Enligt myndigheten behövs mer forskning på området. Man vet att 100 dB har haft negativa konskevenser på djur som man testat.

Men kunskapen om hur det påverkar människor är liten.

– Den tillgängliga forskningen är ganska mager. Det vi vet idag motiverar inte en sänkning, säger Socialstyrelsens utredare Iréne Andersson.

Utredningen visade också att det bara var en form av livemusik som skulle drabbas om ljudnivån sänktes ifrån 100 decibel till föreslagna 97.

– På andra konserter hade det inte varit några problem, de kommer inte upp i de nivåerna. Det skulle bara få konsekvenser för rockkonserter, där hade musikupplevelsen påverkats, säger Irené Andersson.

Inte oväntat var det den delen av musikindustrin som protesterade högst när en sänkning kom på tal. Konsert- och festivalarrangörer befarade att ett sådant beslut skulle kunna få artister att välja bort Sverige i framtiden för att nivån var för låg.

Därför hördes det ifrån branschen en kollektiv suck av lättnad efter beskedet.

– Tre decibel kanske inte låter så mycket men det är en väsentlig skillnad. Vi är självklart glada att Socialstyrelsen lyssnat på branschen. Står du på konsert vill du höra musiken och inte publiken som pratar, säger Getaway rocks presschef Ami Mörén.

Lika nöjd är Thomas Florén, konsertarrangör på hardcoreklubben 026 i Gävle. Livemusik är en upplevelse som ska kännas säger han.

– Det är en konsert och det finns öronproppar. Ju mer de krämar på, desto bättre låter det.

Mer läsning

Annons