Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrestvakterna anställs via förening

/

Det är ordningsvaktsföreningar som ser till att bemanna arresterna i Gävle och Sandviken. Att vara utbildad för uppgiften är inget krav. De ska kunna vara på plats inom en timme – fast de får ingen jourersättning.

Annons

”Organiseringen av verksamheten med arrestlokaler är speciell för polismyndigheten i Gävleborg. Polismyndigheten står som arbetsgivare för ett antal timanställda arrestvakter. Arrestvakterna tillhör en ordningsvaktsförening i Gävle och en annan förening i Sandviken”, skrev arbetsmiljöinspektören Britt-Marie Kjölsrud i en tjänsteanteckning från i juni förra året.

Allt som allt handlar det om ett 60-tal vakter som bemannar de två arresterna.

Det konstateras att det är föreningarnas ordförande som träffar företrädare för arbetsgivaren, polismyndigheten, regelbundet.

Att direkt kontakt mellan ordningsvakterna och deras arbetsgivare inte förekommer i organiserad form.

”En del av arrestvakterna har utbildning som ordningsvakter – andra inte. Nyligen har polismyndigheten genomfört en särskild utbildning för arrestvakterna”, skriver inspektören.

Utbildningen som det syftas på erbjöds vid den här tiden endast åt arrestvakterna i Sandviken, där de allra flesta saknar ordningsvaktsutbildning och flera jobbar parallellt på Sandvik.

Eftersom de flesta arrestvakterna i Gävle är utbildade ordningsvakter ansågs de först inte behöva en speciell arrestvaktsutbildning.

Nyligen har även arrestvakterna i Gävle erbjudits utbildning, men bara de som saknar ordningsvaktsutbildning.

En annan utgift som myndigheten sparar in på genom föreningslösningen är jourersättning. Arrestvakterna ska kunna inställa sig till arbete inom en timme. Men arbetsgivaren kontaktar inte vakterna direkt utan använder sig av ordningsvaktsföreningarna för att hämta in arbetskraft vid personalbortfall.

”Då vakterna även har andra uppdrag, kontaktas föreningen både för långsiktig planering men även vid respektive tillfälle för att bemanna arresten i Gävle”, skrev Gävlepolisens personalchef i ett svar till Arbetsmiljöverket i september förra året.

I teorin kan vakterna tacka nej. Men i praktiken, om de gör det ”för många” gånger, kan även deras vanliga timmar äventyras, enligt uppgift till GD.

Mer läsning

Annons