Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsikter om busstrafik går isär

/
  • Malin Nordström, med sonen Hugo, tycker att det är bra med mindre trafik i centrum.
  • Ida-Maria Engberg, Mackenzie Weijland och Cailin Laing visste inte om att busstrafiken letts om i går. De hade tagit sig från Kolforsen för att sedan ta bussen från Gävle till Furuviksparken.
  • Lars Johansson tycker att centrum kunde vara bilfritt.– Jag är cyklist så mig gör det inget alls att de stänger av bilarna och bussarna.

Att buss- och biltrafiken är avstängd kring Rådhustorget i Gävle skapade viss förvirring i går.
– Vi har fått en hel del samtal, men mest från dem som inte är så bekanta med Gävle. Gävleborna känner sig från hur det har varit vid cityfester och annat. Det är samma lösningar nu som det har varit då, säger Lars Björling, affärschef vid X-Trafik.

Annons

Till och med onsdag nästa vecka, den 15 augusti, leds trafiken om. Anledningen är att övergångsställena på Drottninggatan ska byggas om.

– Vi byter ytlagret, beläggningsstenarna är slitna. Dessutom måste värmen, slingorna i marken, bytas. Det vi gör nu är att vi schaktar ur och byter gatstenen till marksten, som håller bättre. Sen kommer vi även att göra samma sak mellan de båda övergångsställena, säger Ulf Eriksson, arbetsledare.

Vid en av Rådhustorgets hållplatser är Cailin Laing från Kolforsen utanför Ockelbo frustrerad. Tillsammans med Ida-Maria Engberg och Mackenzie Weijland är hon på väg till Furuviksparken. Cailin är synskadad och Ida-Maria har svårt att gå så mycket tar lite längre tid och en del är lite krångligare.

– Det här är inte bra, inte bra alls. Nu missar vi vår buss. Vi har åkt från Ockelbo och hade ingen aning om det här. Nu vet vi inte hur vi ska göra. Vi skulle ta 501:an. Jag vet inte vart vi ska gå nu. Från början skulle vi ta den där Djungelbussen som

Furuviksparken har, men den slutade gå i går, visade det sig. Och sen blir det så här, säger Cailin.

Mackenzie, sex år, frågar försiktigt hur det blir med att åka bergochdalbana nu.

Cailin ser numret till trafikupplysningen på ett informationsblad och ringer. Det ser ut att ordna sig även om karusellturerna blir något senarelagda.

– Men jag förstår inte varför de måste göra så här mitt i sommaren när så många har semester och det är som mest folk som åker buss, säger Cailin.

Arbetsledaren Ulf Eriksson säger att anledningen, eller åtminstone en del av den, till att ombyggnaden av övergångsställena görs just nu är att det ska vara klart till sensommaren då bussarna byter tidtabeller.

Malin Nordström, som vi träffar på vid ett av de avspärrade övergångsställena, tycker att det är bra med mindre trafik i centrum.

– Jag vill inte ha bil- och busstrafik i centrum. Kanske har det lite att göra med att jag inte har körkort själv. Jag cyklar mycket och tycker att det kunde få vara bilfritt i centrum för att uppmuntra folk att cykla och åka mer kollektivtrafik. Det är både bra för folkhälsan och miljön. Dessutom läser man ju om att cyklister blir påkörda av bilar i centrum. Utan bilar skulle fler våga cykla, tror jag.

Lars Johansson, som pumpar sin cykel vid Rådhustorget, är inne på samma spår.

– Jag är cyklist så mig gör det inget alls att de stänger av bilarna och bussarna. Och bygger de om så att det blir bättre för cykel- och gångtrafikanter så är ju det bara bra. Jag tycker faktiskt att det kunde vara bilfritt i centrum. Varför måste det vara så hög trafik här?

Mer läsning

Annons