Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask vill se resultat

/
  • Förundersökningsledare Christina Lindkvist och ordningspoliserna Johan Tällberg och Fredrik Rönnlund ingår i Gävlepolisens specialgrupp som jobbar mot våld och fridsbrott i offentliga miljöer. I går informerade de justitieminister Beatrice Ask om sitt arbete och följde henne sedan till Stortorget där ministern svarade på frågor.
  • Länspolismästare Christina Forsberg fanns vid justitieministerns sida under hennes Gävle-besök.
  • Gävlepolisens presstalesman, Mikael Hedström, tog farväl av Beatrice Ask innan hon skyndade vidare för att besöka Uppsalapolisen.

Efter helikopterrånet 2009 bad Beatrice Ask polisen att hålla käft och göra sitt jobb.

Till Gävlepolisen har justitieministern ett något mildare budskap.

– Det är ”back to basics” som gäller.

Annons

I går förmiddag gjorde Beatrice Ask, M, ett nedslag hos Gävlepolisen och mötte media på Stortorget. Under sina sex år som justitieminister har hon gjort sig känd för att köra med raka rör.

Gårdagen var inget undantag.

– Det måste levereras bättre resultat. Det är budskapet nu när vi befinner oss i startgroparna för en väldigt stor förändring, sa Beatrice Ask som menar att det inte ska behövas någon mirakelkur.

Förändringen hon syftar på är sammanslagningen av länspolismyndigheterna till en gemensam myndighet 2015.

– Det är ”back to basics” som gäller. Polisens huvuduppdrag är att beivra brott och det ska de syssla med.

Enligt justitieministern har traditionellt utredningsarbete hamnat på efterkälken, vilket Gävle-polisen vill råda bot på genom sin satsning mot våld i offentliga miljöer.

– Gävlepolisen har tillsatt en grupp som jobbar mot den här brottsligheten och de har satsat på ett trainee-program för förundersökningsledare, sa Beatrice Ask.

Gruppmedlemmarna Johan Tällberg, Fredrik Rönnlund och Christina Lindkvist fanns i går på plats för att lära ministern om sitt arbete.

Har du själv råkat ut för den här typen av brottslighet?

– Dessbättre inte. Däremot har jag ju sett ett och annat grovt slagsmål i mina dagar. Ofta är det fylleri som ligger bakom och ett stort problem är den överservering som vissa krogar ägnar sig åt, sa Beatrice Ask.

Hur tycker du att polisen ska bekämpa typisk landsortskriminalitet som de eskalerande diesel- och kopparstölderna?

– Dieselstölderna är ett jätteproblem. Ofta är det kriminella grupper som rör sig över landet som ligger bakom. Det krävs då att polisen kan flytta resurser och vara mer flexibla med samarbete över länsgränserna.

I går lanserade en arbetsgrupp inom Moderaterna ett förslag om att dra in villkorlig frigivning för tidigare fängelsedömda om de döms på nytt.

– Det är en liten grupp som står för en stor del av brotten. När personer inom den här gruppen återfaller gång på gång kan det övervägas om det inte är lika bra att de avtjänar hela straffet och att den villkorliga friheten dras in, sa Beatrice Ask, innan hon begav sig till nästa anhalt: Uppsalapolisen.

Mer läsning

Annons