Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistansföretag granskas för vanvård

Socialstyrelsen granskar primärvården efter en anmälan om vanvård hos ett assistansföretag. Företaget blir ålagt att dokumentera sitt arbete.

Annons

Förra våren anmälde kommunen OP assistans till Socialstyrelsen för att inte ha sett till att en kvinna i 75-årsåldern fick den vård hon behövde. GD berättade då att hon varit nära att dö när hon kom till sjukhus. Då vägde hon 33 kilo, hade en infekterad tand och svårt att äta och svälja.

Kommunen ansåg att kvinnans tillstånd visade att hon inte fick alla assistanstimmar.

Enligt dokumentationen har all beviljad tid utförts, något OP assistans också sa i samband med anmälan. Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att det är anmärkningsvärt när kvinnan samtidigt sagt nej till assistans, men det ingår inte i deras tillsyn.

Däremot är det en brist att kvinnans avsägelse inte har dokumenterats skriver Socialstyrelsen. Kvinnan var också så dålig att företaget borde ha övervägt att anmäla att det var fara för henne.

Tillsynen resulterar i att företaget ska se till att de dokumenterar korrekt.

Situationen ska enligt företaget ha uppkommit som en kombination av brister i kommunikationen mellan kvinnan och sjukvården och kvinnans rätt till självbestämmande.

Socialstyrelsen har därför nu börjat granska hälsocentralens insatser för kvinnan.

Mer läsning

Annons