Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylkommittén kom med listor

/
  • Firdos Semihan från Asylkommittén lämnade över de 2235 namnunderskrifterna till Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström. Foto: Maud Lindgren

2235 namnunderskrifter har Asylkommittén samlat in för att barnkonventionen ska bli svensk lag. På tisdagen lämnades listorna över till Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström på Justitiedepartementet i Stockholm.

Annons

– Andreas Ollinen var artig och trevlig och lovade att lämna över listorna till Tobias Billström, som var bortrest, så fort han är tillbaka. Vi hoppas ändå att detta ska kunna påverka i rätt riktning, säger Maud Lindgren, ordförande i Asylkommittén.

Asylkommitténs kampanj för att göra lag av barnkonventionen startade i november förra året. Tillsammans med Firdos Semihan, som överlämnade namninsamlingen tillsammans med ett följebrev, reste Maud Lindgren i går till Rosenbad i Stockholm med resultatet.

Barnkonventionen kom till 1989. Sverige var ett av de första länderna som skrev på. I dag har alla länder utom USA och Somalia anslutit sig till konventionen. Barnkonventionen gäller inte som svensk lag, men ska vara vägledande när lagar ska tolkas.

FN:s barnrättskommitté har flera gånger kritiserat Sverige för att inte följa barnkonventionen.

– En lag väger tyngre än en konvention. Det är allvarligare att bryta mot en lag än en konvention. Om barnkonventionen blev lag skulle barn i Sverige, oavsett ursprungsland, få det bättre. Bland annat skulle alla apatiska barn, som fortfarande finns fast man inte pratar om dem så mycket nuförtiden, få en större chans att tillfriskna, säger Maud Lindgren.

– Om barnkonventionen vore lag skulle det heller inte gå att splittra familjer, som Salam Mohamed Ali och Sabina Quliyiva som nyligen fick en dotter i Sverige men som ska avvisas till Iran respektive Azerbajdzjan, säger Maud Lindgren.

– Visserligen är Moderaterna och Centern, och Sverigedemokraterna förstås, emot att göra lag av barnkonventionen, men det har varit mycket diskussioner och i Norge har de gjort den till lag. Jag tror att det finns en öppning ändå.

Mer läsning

Annons