Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal väckt mot Gävlegrossist

GÄVLE
I går åtalades ägarna till AB Fisk och grossist i Gävle misstänkta för brott mot livsmedelslagen.

Annons
Enligt åtalet har företaget sålt felmärkta livsmedel till flera restauranger i och omkring Gävle.
Handeln upptäcktes av kommunens tidigare miljöinspektör Ann-Katrin Lunt som vid en inspektion i augusti i fjol fann stora mängder kött med passerat bäst före-datum i företagets frysrum.

Ville underlätta
Kammaråklagare Micael Dahlberg har dock inte åtalat ägarna för att ha sålt gamla livsmedel, utan enbart för att ha sålt fel eller helt omärkt mat.
- Uppgifterna om att de sålt gammalt kött har visat sig vara direkt felaktiga. Annars hade det stått med i åtalet, menar advokat Bo Karlsson som företräder företagets ägare.
Enligt honom har hans klienter bara sålt delade förpackningar för att underlätta för sina kunder. Många mindre restauranger och kaféer förbrukar inte en hel låda kött och det är därför, menar han, som man levererat omärkta varor.
Enligt åtalet är gärningen "inte att bedöma som ringa", men även det vill Bo Karlsson tona ner.
- Jag tror att om det skulle vara ringa är det förmodligen inte alls straffbart, säger han.

Saknade tillstånd
När det förmodat gamla köttet upptäcktes i företagets frysrum i augusti förra året försökte Gefle Dagblad spåra varifrån köttet kom.
Det visade sig att köttet sålts av en köttgrossist i Arlöv i Skåne, som i sin tur köpte varorna bland annat från en charkuterist i Borås.
Livsmedelsverket inspekterade båda företagen, och fann även där lådor med kött som hade helt fel märkning. På kartongerna fanns det både bäst före-datum för kyl- och frysvara angivet. Det är ett brott mot livsmedelslagen, eftersom kunden då inte vet om produkten var fryst eller kyld från början.
Företaget AB Fisk och Grossist saknade tillstånd att överhuvudtaget hantera kött när upptäckten gjordes.
Gefle Dagblad har förgäves sökt kammaråklagare Micael Dahlberg för en kommentar.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons