Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för bockbevakning

/

Den 37-årige mannens företag ska ha bevakat Gävlebocken utan tillstånd förra året. Nu åtalas han. Mannen förnekar brott.

Annons

37-åringens bolag, där han är ensam styrelseledamot och företrädare, anlitades förra året av Gävle kommun. Bolaget saknar auktorisation för bevakning. Själv hävdar han att uppdraget gick ut på ett värdskap; att finnas på plats vid Gävlebocken för att svara på allmänhetens frågor och berätta om Gävlebocken.

– Enligt tidrapporterna har det varit mellan nio på kvällen och sex på morgonen. Någon rusning på folk som vill ställa frågor om bocken är det väl inte direkt de tiderna. Det torde i så fall vara en ganska begränsad skara, säger kammaråklagare Micael Dahlberg.

Mannen är misstänkt för brott mot lag om bevakningsföretag. Gävle kommun som anlitat honom har dock enligt lagen ingen skuld.

– Man får anlita vem man vill för olika uppdrag men det är förbjudet att tillhandahålla tjänster utan att ha auktorisation. För att bevaka annans egendom måste man ha det, säger Micael Dahlberg.

Han säger att det var Transportarbetareförbundet som polisanmälde den misstänkta olagliga bevakningen.

– De organiserar väktare och är måna om att bevakningsuppdrag tillfaller väktare. Det är naturligtvis dyrare att ha auktoriserade väktare som sköter bevakningen.

Straffskalan för brott mot den aktuella lagen sträcker sig från böter till sex månaders fängelse.

– Något annat än böter är det svårt att tänka sig att det blir, säger Micael Dahlberg.

Mer läsning

Annons