Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återfaller i brott gång på gång

20-åring misstänkt för fem nya våldsbrott. I går häktades han igen

Annons

Han har hunnit fylla 20 år, mannen som i april 2009 rånade en 90-årig kvinna med rollator på Staketgatan i Gävle. Han dömdes till skyddstillsyn, men använde sin villkorade frihet till att göra sig skyldig till nya våldsbrott. I maj förra året föll hans åttonde dom.

Och i går häktades han återigen vid Gävle tingsrätt.

20-åringen är nu på sannolika skäl misstänkt för fem nya brott; ett fall av våld mot tjänsteman i januari och två fall av misshandel, övergrepp i rättssak samt olaga hot efter en händelse i början av augusti i år. Han förnekar samtliga brott.

20-åringen har varit ett återkommande namn i brottsutredningar om bland annat rån, misshandel och narkotikabrott. Gefle Dagblad har flera gånger berättat om honom. I bagaget har han trassliga hemförhållanden med anhöriga som också fastnat i kriminalitet.

I maj förra året föll den senaste domen; ett år och två månaders fängelse för att ha knivskurit en man i samband med en fest som 20-åringen våldgästade tillsammans med ett antal andra ungdomar.

Det blev hans första fängelsedom efter att tidigare, på grund av sin låga ålder, ha dömts till ungdomsvård med ungdomstjänst och senare till skyddstillsyn och kontraktsvård. Det var under sin kontraktsvård som 20-åringen kunde knivskära en man.

– Kontraktsvården gick inget bra. Och nu har han avtjänat ett fängelsestraff. Fängelse ligger också väldigt nära till hands den här gången, konstaterade åklagare Peter Helsing efter häktningsförhandlingen i går.

Mönstret av snabba återfallanden i brott är tydligt.

I oktober 2009, bara sex dagar efter att domen för rånet mot den 90-åriga kvinnan fallit, rånade han en kvinna och misshandlade två män på en gata i Uppsala. Vid den påföljande rättegången sa åklagaren Helena Swahn:

– Det här är din sista chans. Tar du inte den, då blir det fängelse.

Den då 18-åringe mannen verkade ångerfull och ändrade under pågående rättegång sin inställning och erkände tre åtalspunkter som han tidigare förnekat.

– Jag har tröttnat på att sitta i de här salarna. Jag har haft lite tid för mig själv att tänka igenom vad jag vill göra med mitt liv. Jag vill ta chansen att förändra mig. Det här är åt helvete, sa han.

Det var den 7 december 2009. Behandlingsplanen som ingick i kontraktsvården skulle vara väldigt ingripande. Trots att kontraktsvården inte fungerade för 20-åringen är det dock inte omöjligt att han döms till samma påföljd igen.

– Det är inget som hindrar det, även om det så klart ligger honom i fatet att han misskött sig tidigare. Men då krävs lång tids behandling och på institution, säger Peter Helsing.

Han tror på skyddstillsyn och kontraktsvård som påföljder även om det inte alltid fungerar.

– Samhällsekonomiskt är det mest lönsamt i längden även om det kostar mycket. Man kan bli frustrerad när människor återfaller, men man räknar med det efter ett tag. Men en del lyckas ändå med att komma tillbaka. Och man kan inte tycka att det är kört för nån en enda gång.

Den 31 augusti ska åtal mot 20-åringen vara väckt.

Mer läsning

Annons