Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aulans tak störtade in

/
  • Foto: BO FORSLUND Ras i mittgången. Plankorna som föll genom akustiktaket hamnade i mittgången nära scenen. Det hjälpte inte att de var av allt att döma var väl spikade med rejäla dimensioner, troligen femtumsspik.

GÄVLEDelar av innertaket i Vasaskolans aula rasade på söndagsmorgonen. Brand- och inbrottslarmet gick klockan 9.05. Om aulan varit fylld av elever hade en tragedi inträffat.

Annons
- När vi kom fram var aulan fylld av vitt damm som hade kunnat vara rök. Man såg inte ens en meter. Vi sände in rökdykare för att kontrollera att ingen människa låg under rasmassorna. Den första tanken var att en tjuv på vinden rasat ner med taket, berättar styrkeledare Lars-Peter Svensson på Gestrike räddningstjänst.

Ljuskrona och plankor
Grova brädor, vassmattor och puts lossnade i ett två till tre meter brett stråk mitt i aulans innertak där höjden är som störst, cirka tio meter. Mesta delen av takmaterialet fångades upp av det akustiktak som hänger i järnstag någon meter under innertaket.
Längst fram mot scenen höll inte akustiktaket utan revs ner tillsammans med plankor och annat som lossnat. Delar av en stor ljuskrona längst upp under taket följde med i raset.
- Tur att det här inträffade på lovet så att ingen blev skadad, säger skolans rektor Arne Övrelid.
Han var på plats under söndagen och konstaterade att förödelsen var omfattande. Förutom alla föremål ligger ett på sina håll två centimeter tjockt lager av isolering och damm i lokalen.

Inte ofarligt
Efter räddningstjänstens arbete och en första insats av personal från ett saneringsföretag byttes låskolven i aulans dörr ut. Detta för att ingen av misstag skulle gå in och riskera att skadas.
- Det blir säkert inte ofarligt att riva ner resterna av innertaket, säger Övrelid och konstaterar att det blir komplikationer för verksamheten i skolan framöver utan tillgång till aulan.
- Vi använder den som skrivsal vid stora nationella prov. Dessutom används den som föreläsningslokal och vid konserter. I början av mars är Dick Harrysson inbokad som föreläsare.
Vaktmästare Björn Norrmén var snabbt på plats. Han hjälpte till med att slå av strömmen och bytte senare ut låscylindern.
- Det var flera efterras sedan jag kommit. Även brädor rasade ner, berättar han.

Byggdes 1912-1914
Valaskolans aula byggdes under åren 1912 - 1914. I början av 1980-talet moderniserades ventilationen samtidigt som spånsisoleringen i taket förbättrades med riven mineralull.
- För omkring tio år sedan lades nytt yttertak. Då sattes också spännstag in i aulan för att väggarna inte skulle kunna bukta ut, säger Norrmén.
Han har en teori om rasorsaken men vill ventilera den med experter innan han går ut med den.
Torbjörn Scherp, förvaltare på tekniska kontoret är kommunens företrädare för skolornas lokaler Han utgår från att reparationen av aulataket kommer att ta lång tid. Det försäkringsbolag som Gävle och Sundsvall startat gemensamt kommer att få ersätta skadorna.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons