Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Automatspel för miljarder

/
  • Foto:ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Inte rumsrent. Ingen ville vara med på bild eller med namn i tidningen när Gefle Dagblad åkte runt för att prata om Jack Vegas-spel. - Det här är folk som vill vara i fred, konstaterade man på BCK i Gävle.

GÄVLESpelautomaterna Jack Vegas och Miss Vegas blir allt populärare. Något man märker av på krogarna i Gävle.

Annons
Men det verkar inte vara en helt rumsren företeelse. När Gefle Dagblad åkte runt på några krogar i Gävle för att prata med spelare och personal var det svårt att få någon att säga någonting alls.
Spel på spelautomaterna Jack Vegas och Miss Vegas blir allt populärare och är nu Svenska Spels största spelprodukt.
De kontroversiella spelautomaterna anses också riskera bidra till ökat spelberoende.

4,3 miljarder
Fram till och med tredje kvartalet drog dessa så kallade värdeautomater in 4,3 miljarder kronor till statliga Svenska Spel. Det motsvarar en ökning med över 40 procent jämfört med de tre första kvartalen förra året.
Jack Vegas och Miss Vegas finns på restauranger och är en sorts ersättning för de enarmade banditer som försvann för drygt 20 år sedan.
För närvarande finns sammanlagt 7 000 automater på cirka 2 000 restauranger. Högsta insats är fem kronor och åldersgränsen för spel 18 år.
Personalen på krogen BCK i Gävle ville inte tillåta att tidningen pratade med någon av spelarna.
- Det här är folk som vill vara i fred. Många som kommer hit är ganska ensamma, konstaterade en anonym person där.

Inga bilder
Det var heller inte acceptabelt att ta några bilder, åtminstone inte så att någon person syntes på bild.
- Ni kan få ta en bild på spelautomaten, på nära håll, konstaterade man.
På O'Learys på Söder tyckte man sig ha märkt en ökning av Jack Vegas-spelet. Där sa personalen också att man märkt att en del av spelarna kommer ofta, vissa så gott som varje dag.
Där hittade också Gefle Dagblad ett par spelare att prata med men ingen ville ställa upp med namn i tidningen eller på bild.
En man sa att han själv inte spelar allt för ofta men att han vet att vissa spelar mycket. Det är heller inte ofta det blir någon vinst.
- Nej, det är sällan.
I och med ökningen i år är Jack Vegas och Miss Vegas Svenska Spels största spelprodukt. Överskottet från spelet ska gå till folkrörelsernas barn- och ungdomsverksamhet, exempelvis inom idrotten.

Lucka i lagen
En förklaring till ökningen av spelet på Miss Vegas och Jack Vegas är att de populära lyckohjulen förbjöds från och med den första februari i år. Dessa hade då kunnat existera en tid i en lucka i lagstiftningen. Den i sin tur berodde på att svenska myndigheter glömt att anmäla en ändring i lotterilagstiftningen till EU.
Värdeautomaterna är en av de mest kontroversiella spelformerna som Svenska Spel erbjuder. Orsaken är att de anses höra till de spel som mest riskerar att bidra till ett ökat spelberoende.

1 800 spelberoende
Forskning som presenterades på spelbranschens årliga möte i Visby tidigare i år visar att cirka 1 800 svenskar behöver omedelbar vård för sitt spelberoende. Samtidigt finns bara ett fåtal vårdplatser för att hjälpa de som drabbas av spelberoende.
På mötet sade Svenska Spels vd Meg Tivéus att bolaget kan komma att sluta med reklamen för spel som man vet innebär ökade risker, till exempel Jack Vegas och Miss Vegas.

Spel för 33,5 miljarder
Enligt Lotteriinspektionens uppskattning spelade svenska folket för 33,5 miljarder kronor förra året på spel anordnade i Sverige. Av den marknaden hade Svenska Spel närmare hälften och ATG knappt en tredjedel. Andelen för folkrörelserna /föreningslivet uppgick till en knapp femtedel.
Spel via Internet är den del av spelmarknaden som växer snabbast. Enligt olika uppskattningar finns det för närvarande närmare 2 000 webbplatser för spel på Internet.
Inom Svenska Spel uppskattar man att svenskarna i år kommer att spela för en bit över två miljarder kronor på nätet. Svenska Spel och ATG tappar mark i förhållande till utländska bolag. De utländska bolagens andel av spelet över nätet väntas enligt Svenska Spel öka till runt 60 procent i år.

KARIN BERGKVIST/TT

Mer läsning

Annons