Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avföring dumpas i Forsbacka

/

Företaget Sita som jobbar med avfall-och miljöhantering dumpar hundratals kubikmeter med avföring och annat avfall rakt ut i marken i Forsbacka. Det skriver Aftonbladet idag. Detta ska ske i enighet med avtalet, hävdar företagets regionschef Rolf Johansson till tidningen.

Annons

Enligt Aftonbladet så har de anställda på företaget uppmanats att dumpa avfallet i två hål i marken som blivit uppgrävda till ändamålet på en nedlagd soptipp i området. När personalen ifrågasatte beslutet så ska cheferna insisterat att det skulle göras.

En källa till Aftonbladet som har dokumenterat händelserna, både i film och i stillbilder blev orolig när han såg hur hålen blev överfyllda av avfallssörjan.

–Det kan inte vara tillåtet att dumpa det här slammet rakt ut bara sådär. Marken i närheten är alldeles sumpig och vem kan garatantera att det inte sprids vidare i näringskedjan, säger en annan källa till tidningen.

Företaget SITA säger dock att det här sker helt enligt deras avtal.

– Vi har tillstånd att hantera allt slam i vårt område så jag ser inga problem med detta. Vill du kan du lägga allt slam i högar tills du sorterar det, säger Sitas regionschef Rolf Johansson till Aftonbladet.

Magnus Westbergh på länsstyrelsen i Gävleborg säger att inte känner till groparna trots att han själv genomfört kontroller på området för bara några veckor sedan. Han blir förvånad över att se bilderna.

–Det låter inte alls bra. Slam ska inte hanteras på det här sättet, det måste in i Reningsverket innan det kan släppas ut, säger han till Aftonbladet.

Han tillägger att företaget absolut kan göra såhär i nödfall, men att de då måste kontakta myndigheten som i sin tur måste godkänna dumpningen innan.

Mer läsning

Annons