Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgift hotar knäcka pizza-bagaren

/
  • Pizzabagaren Walid Abed Ali har en ny personalliggare, men den gamla saknas och nu riskerar han att få böta 10 000 kronor till Skatteverket.

Vid en kontroll saknade pizzabagaren Walid Abed Ali en gammal personalliggare. Nu riskerar han att få böta 10 000 kronor till Skatteverket.

– Jag har gjort rätt för mig i så många år och nu händer det här.

Annons

När Skatteverket besökte Haga Pizzeria i början av juni för en kontroll upptäckte de att personalligaren Walid Abed Ali använde var för gammal. Då uppmanades restauranginnehavaren att skaffa sig en ny.

– Jag hade en nyare version och började använda den omedelbart, säger Walid Abed Ali.

I augusti kom Skatteverket tillbaka för en ny kontroll. Då efterfrågades den gamla personalliggaren som han enligt lag ska behålla i två år. Walid Abed Ali letade överallt, men hittade den inte.

Hans fru trodde att den kanske hade glömts i bilen som familjen sålt bara dagar tidigare. Walid kontaktade bilfirman och fick höra att bilen redan var såld. Någon personalligare kände de inte till.

Då ringde han Skatteverket och frågade då om han skulle försöka jaga den förlorade liggaren.

– Hon på Skatteverket sa ”Du kan göra ett försök. Och var noggrann med boken i framtiden.” För mig betyder det, det är okej för den här gången, säger Walid Abed Ali.

Han hade fel. I veckan fick han brev från Skatteverket där det stod att myndigheten överväger att ta ut en kontrollavgift på 10 000 kronor. Brevet kom som en chock för Walid Abed Ali som trodde att saken var ur världen.

– Personalliggaren ska finnas kvar helt enkelt, och vi har lagstöd för att påföra avgift på grund av att han inte har den kvar, säger ärendets handläggare Carina Edman på Skatteverket.

Hon minns telefonsamtalet, men har en annan version om dess innehåll.

– Han frågade om han skulle försöka få tag på den. ”Ja”, sa jag ”det är bra om du får tag i den”. Att han skulle ”vara mer noggrann i framtiden”, så uttryckte jag mig inte.

Hon tycker att Skatteverket varit tydliga gentemot Walid Abed Ali. Och skälen han hittills angett för att personalliggaren är borta är inte tillräckliga för att undslippa avgift enligt handläggaren. Men hon trycker på att inget beslut är fattat än.

– Han har inte fått ett beslut utan ett övervägande och det får han bemöta, säger Carina Edman.

Walid Abed Ali är besviken. Han säger att han sliter 12 timmar om dagen alla dagar i veckan och han försöker alltid göra rätt för sig.

Nu funderar han på att göra sig av med restaurangen, beskedet från Skatteverket var droppen.

Mer läsning

Annons