Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhoppare ångrar sig inte

Många avhoppare ångrar inte sitt val att lämna gymnasiet. Det visar Arbetsförmedlingens intervjuundersökning med ungdomar som avbrutit studierna i förtid.

Annons

Som GD tidigare berättat ville Arbetsförmedlingen få en bättre bild av varför vissa ungdomar väljer att hoppa av sina gymnasiestudier. Många av dem hamnar i arbetslöshet eftersom de flesta arbetsgivare kräver fullständigt betyg från gymnasiet.

– Bilden som ungdomarna ger är att gymnasieskolan inte gjorde något större fel, men de hade behövt hjälp tidigare, säger projektledaren Carina Edvardsson.

Mest förvånad är hon över att många av de 51 intervjupersonerna inte ångrar sitt beslut. Bara 15 personer svarar att de ångrar sig.

– Många svarar att de skulle göra samma val igen om de fick gå tillbaka till den dagen då de hoppade av. Det förvånade oss. Vi trodde att de med facit i hand kanske skulle tänkt annorlunda, säger Carina Edvardsson.

Blir ni hjälpta av den här undersökningen?

– Ja, det tycker jag. Kommentarerna som intervjupersonerna lämnat är viktiga att ta vara på och på nåt sätt vet vi nu var vi ska börja nysta. Det framgår att ingen myndighet kan lösa problemet själv. Arbetsförmedlingen måste samarbeta med skolor och socialtjänst.

Målet var att få 100 ungdomar att delta i undersökningen, men det visade sig vara svårare än beräknat. I slutänden intervjuades 51 personer.

– Det var inte så många i målgruppen som kom till kundmottagningen på Arbetsförmedlingen när våra intervjuare var där och sedan fanns det de som inte ville svara, säger Carina Edvardsson.

Mer läsning

Annons