Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badtunnan ska synas – när det finns resurser

/
  • Flera Gävlebor har slagit larm om badtunnan vid Gavleån. Men kommunen har inte tid att utreda om det är ett svartbygge förrän nästa år.

En nybyggd badtunna och soldäck vid Gavleån har fått många Gävlebor att reagera. Men det dröjer innan kommunen kan utreda om badtunnan är ett svartbygge.
– Nästa år får vi mer ­resurser, säger bygglovschefen Åsa Larsson.

Annons

Flera gävlebor har reagerat över anläggningen som har byggts vid åstranden, nedanför ett av husen på Slottsträdgårdsgatan. Det finns varken bygglov eller marklov för bygget.

Matti Lappi på länsstyrelsen, som utreder kommunernas tillsynsverksamhet, har fått ett par anonyma telefonsamtal och vidarebefordrat anmälningarna till Samhällsbyggnad Gävle. Men han har inte själv tagit ställning till om det verkligen är ett svartbygge.

– Det måste kommunen utreda, det är inte min uppgift, säger han.

Men kommunen kan inte utreda misstanken om svartbygge förrän tidigast nästa år.

– I februari får vi en bygglovshandläggare till. Då kan vi börja ta tag i högen med misstänkta svartbyggen och göra en prioritering så vi tar tag i de viktigaste först, säger Åsa Larsson.

Några av de som reagerat över bygget misstänker att anläggningen har byggts på parkmark. Men Åsa Larsson kan inte säga om det stämmer att badtunnan och soldäcket ligger utanför tomtmark.

– Vi måste nog ut och mäta för att svara på det. Det är ofta svårt att veta exakt var en tomtgräns går, säger hon.

Calle Norberg, som äger fastigheten, vill inte diskutera frågan i tidningen.

– Att jag har en badtunna där kan vem som helst se som går förbi. Jag visste inte att man ska ha bygglov, men kommunen har inte hört av sig. Om kommunen har några synpunkter får de väl komma med dem, säger han.

Mer läsning

Annons