Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bajsprover ska hitta elaka bakterier

(NY VERSION) Snart kan du som bor i Gävle bli ombedd att lämna ett bajsprov till Smittskyddsinstitutet.

Forskarna på SMI letar efter antibiotikaresistenta bakterier och behöver hjälp av 2 000 svenskar i åtta utvalda kommuner.

Annons

Hur sprids antibiotikaresistenta bakterier i samhället?
Den frågan vill Smittskyddsinstitutet, SMI, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tillsammans ta reda på.
– Huvudfokus ligger på att ta reda på om livsmedel är en spridningsväg, säger Sara Byfors, mikrobiolog och projektledare vid SMI.
Smittskyddsinstitutets roll är att leta efter elaka bakterier i svenskarnas bajs och kommer under hösten att samla in 2000 avföringsprover från invånare i åtta kommuner, däribland Gävle. Slumpvis utvalda personer kommer att få ett brev hem där de blir ombedda att delta.
– De får frågan om de kan svara på en enkät och lämna ett avföringsprov. Vi skickar med ett litet provkit så att alla kan sköta det själv hemma. Man behöver inte röra i sin avföring utan bara ta ett litet prov med hjälp av en lång tops som sen ska stoppas ned i ett provrör.
Problemet med en viss typ av antibiotikaresistens, ESBL, ökar snabbt och förekommer hos bakterier både från djur och människa.
– Problemet med de här bakterierna är att de är resistenta mot penicilliner och cefalosporiner som är det första behandlingsalternativet vid infektioner. Då måste man istället sätta in annan antibiotika som ger mer biverkningar, säger Sara Byfors.
Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska jobbar på sin kant med att ta prover från bladgrönsaker, råvatten och kött för att undersöka om det vi äter och dricker kan sprida resistenta bakterier.
– Livsmedelsinspektörer ute i kommunerna hjälper oss att samla in prover på bladgrönsaker i affärerna som sedan skickas till oss för analys, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons