Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bajspump gör havet renare

/
  • Fliskär är Norrlands största småbåtshamn med cirka 650 båtplatser. Nu har båtägarna med toalett ombord möjlighet att tömma avfallstanken i hamnens nya sugtömningsanläggning i stället för rakt ut i havet.– Det är viktigt att det är enkelt, säger Hans-Olov Andersson, hamnkapten vid Fliskärsvarvet.

Toalettavfall från fritidsbåtar bidrar till övergödningen av Östersjön. Nu ska Fliskärsvarvets nya sugtömningsanläggning hjälpa till att hålla havet renare.

Annons

Övergödning har länge varit ett miljöproblem i våra hav. Orsakerna är flera, men en bidragande källa är kiss och bajs som släpps ut från fritidsbåtar.

I dagarna installerade Fliskärsvarvet i Gävle en sugtömningsanläggning där båtägarna kan tömma sina uppsamlingstankar.

– Annars tömmer man avföringen rakt ut i havet, säger Hans-Olov Andersson, hamnkapten vid Fliskärsvarvet.

Förra sommaren fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att införa ett förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar. Planen är att förbudet ska träda i kraft år 2014 i särskilt känsliga områden, däribland Östersjön. 2016 ska förbudet gälla hela landet.

– Förmodligen kommer äldre båtar att få någon form av dispens, säger Hans-Olov Andersson.

Fliskärsvarvets anläggning ligger precis bredvid tankstationen, allt för att göra det så enkelt för båtägarna som möjligt.

– När man ändå åker in för att tanka kan man passa på att tömma avfallstanken. Jag kan tänka mig att många kommer hit på hösten för att rengöra avföringstanken innan de tar upp båten för säsongen, säger Hans-Olov Andersson.

Anläggningen, som är den enda längst Gästrikekusten, har finansierats med hjälp av så kallade LOVA-pengar från länsstyrelsen. Det är ett statligt bidrag för att minska mängderna kväve och fosfor i Östersjön.

I år har Sandvikens kommun beviljats bidrag till ett så kallat multrum på Stora Gösholmen i Storsjön.

– Det är en typ av förmultningsanläggning som förhoppningsvis ska fungera bättre än den tidigare torrtoaletten, säger Maria von Hofsten, handläggare på länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons